Снимка: БТА
fallback

България е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген и ще бъде справедливо, ако въпросът бъде решен позитивно в наша полза.

Това заяви президентът Георги Първанов на годишната си среща с ръководителите и представителите на дипломатическите мисии.

„Не смятам, че е редно да се смесва с други критерии решаването на този въпрос“, каза още държавният ни глава.

Георги Първанов беше категоричен, че по темата "Шенген" в България няма различия.

„Можем да спорим с институциите по други теми, но по този въпрос не очаквайте да спорим“, каза той.

Според него следващият президент трябва да започне с приемственост, последователност и предсказуемост, а българската външна политика да става все по-прагматична.

Oще по темата
„Няма по-важно качество за дипломацията от последователността, предсказуемостта“, смята  Първанов.

Той посочи, че се е стремял България да прави външна политика, която да решава проблеми и да внушава доверие.

Първанов изрази увереност, че България ще бъде един от факторите в региона и в бъдеще и може да бъде полезна на страните, стремящи се към членство в ЕС.

Пред дипломатите държавният глава изрази удовлетворение, че страната ни реализира стратегическите си цели за членство в ЕС и НАТО.

По думите му за тези десет години България успя да реализира значителна част от външнополитическите задачи, които си беше поставила.

В началото на прехода външната ни политика  е била натоварена с много стари исторически наслоения, отбеляза държавният ни глава.

„България за тези десет години се отърси от тези стари наслоения и българската външна политика става все по-прагматична. Вярвам, че това ще бъда характеристика на нашата дипломация и в бъдеще, в това число и в поведението и в действията на бъдещия държавен глава, призова Първанов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

!

преди 12 години

*** като този САТАНиШЕФ и Гоце ПАРАВАНов които са преминали през Москва и промиване на мозъците с психотронни методи са им отстранили от тиквите предателски всяко чувство за отговорност, морал, срам и причинно-следствения закон и вилнеят като някакви "извънземни ангелчета" - винаги прави, винаги най-умни, най-честни, най-безгрешни, най-мъдри, най-най над всички най-вече над всякакви закони и ред. Ненаказуеми!ЗОМБЯСАНИ С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ *** *** ЗА КОИТО ЛЕЧЕНИЕ НЯМА!Само ако ги вкарат в някакви трудово-възпитателни роти и им връчат по една лопата и кирка - да строят по 12 часа на ден пътища и заводи за парче хляб.... докато изпукат като въшки !ЗА ДА РАЗБЕРАТ ОТ КЪДЕ ИДВА ХЛЯБА ТИЯ *** И СЛОВОБЛУДЦИ ОТВРАТНИ !!!!

75

сисс

преди 12 години

Следващият президент силно се надявам да бъде от партия Герб!

74

ив

преди 12 години

ГЕРБ нямат нужда от съвети ;)

fallback