Цветан Цветанов. Снимка: БТА

България е покрила техническите критерии за членство в Шенген и „оттук-нататък няма как да влияем на политическите решения“.

Това коментира вътрешният министър Цветан Цветанов, който е на посещение в Сърбия, относно информацията, че Холандия ще работи срещу решението за приемането на България и Румъния в зоната.

Очаква се решението за присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство да бъде взето на заседание на Съвета на вътрешните министри от ЕС на 22 септември, но Холандия ще се възползва от правото си на вето.

Още по темата

Според МВР шефа обаче страната има вътрешнополитически проблем.

„Холандия има вътрешнополитически проблем. Знаете, че в коалиционното правителство, което е съставено от година и нещо, има изрично упомената клауза точно за присъединяването на България и Румъния към Шенген“, изтъкна Цветанов, цитиран от агенция Фокус.

Той припомни, че на последния съвет е отчетено, че България и Румъния са покрили критериите и изрази надежда Холандия да се солидаризира с останалите страни от ЕС.

„На последния съвет много ясно беше отчетено, че България и Румъния са покрили всички критерии и са минали успешно всички мисии за всички проверки, които бяха необходими на експертно ниво“, допълни Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase