Красимр Стефанов. Снимка: БТА
fallback

Прагът за регистрация на фирмите по ДДС може да бъде увеличен тройно. Сега минималният оборот, при който фирмите са задължени да се регистрират по ДДС е 50 000 лева, а с повишаването му управляващите целят да ограничат злоупотребите.

Финансовият министър Симеон Дянков, шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова и директорът на НАП Красимир Стефанов са обсъдили въпроса и ще поискат разрешение от Европейската комисия за увеличаване на прага на 100 000 или дори 150 000 лева. Това съобщи Красимир Стефанов в интервю за в. "Труд".

По-високият праг означава по-малко фирми, които да се изкушават от злоупотреби и точене на държавната хазна, мотивира се шефът на НАП. Той изтъква още, че в повечето европейски страни минималният оборот за регистрация по ДДС е по-висок.

По данни на експерти от НАП малко над 200 000 фирми у нас са регистрирани по ДДС. Около 10% от тези търговци са "мъртви души", коментират данъчни служители. Те твърдят, че има български предприятия, които в продължение на няколко години поддържат оборот от 45 000-49 000 лева, за да избегнат задължителната регистрация.

Регистрацията по ДДС е свързана с допълнителни разходи за фирмите заради обработката на документи и двустранното счетоводно обслужване. Те са длъжни да поддържат дневници за продажбите и покупките по ДДС.

Увеличаването на прага за регистрация по ДДС до 150 хил. лева не е единствената законодателна промяна, която се подготвя в момента. Обмисля се въвеждането на т. нар. обратно начисляване на ДДС в строителството, в търговията с горива и при сделките със селскостопанска продукция, съобщи шефът на НАП.

Това всъщност означава, че в тези браншове данъкът ще се начислява не от доставчика в сделката, а от купувача. Такава практика е въведена при търговията с метали и скрап и там са решени проблемите с ДДС измамите, трупани в продължение на години, каза Стефанов. Той даде пример с Румъния, където чрез този метод са пресечени много злоупотреби в селското стопанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

до Кратун 68-69

преди 12 години

Абе, Кратун, ти *** ли си или просто се правиш на такъв?

75

Анонимен

преди 12 години

Бе тия са ***. Изрично е оказано, че една фирма може да мине по ДДС, без да прави оборотите, това е въпрос на желание от нейна страна. И на 50 милиона да го направите, пак ще има желаещи и то много.

74

Анонимен

преди 12 години

Симулираме работа. Демагози всичките.

fallback