Снимка: архив Булфото
fallback

Народното събрание отхвърли промените в Кодекса за застраховането, внесени от Министерския съвет.

С тях правителството предлагаше да отпадне разсроченото плащане на премия по застраховка "Гражданска отговорност" и тя да се плаща накуп.

Освен това депутатите отхвърлиха и промяна, която налагаше да се забрани вписването на дата и час на сключване на застрахователния договор.

Така поне на този етап застраховката "Гражданска отговорност" ще може да се плаща разсрочено.

В мотивите си правителството твърдеше, че съществуващата сега нормативна възможност за предсрочно прекратяване на застраховката при неплащане на разсрочена вноска води до порочни практики от страна на застрахователи и застраховани, които водят до привидно сключване на задължителната полица чрез заплащане само на първата разсрочена вноска.

По този начин застрахованият разполага с полица, която представя на органите за контрол на движението по пътищата и си спестява глоба, но тази полица не осигурява покритие на отговорностите за причинени вреди при катастрофа.

Плащането на вноски водело и до объркване при изчисляването на обхвата на застраховката, който според европравилата не трябва да пада под 90% от автомобилите.

Според статистиката 80% от автомобилите у нас имат сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

женчо

преди 12 години

до 8 е геизер

38

до 8

преди 12 години

то бива наглост,бива,ама и толкова като българската не бива,само за българите да не е задължителна ГО,пък и да е евтина,имаш ли си на идея как е в Европа,че струва 400-500? за нормални не луксозни коли,и че може да се разсрочи само на 2 вноски и това за много хора е половин заплата,а при вас да не би да е половин заплата ГО,бе глезльовци,всички да плщат само за бай *** всичко е без пари да не говорим колко е евтин живота ви като цяло,как не ви е срам да хленчите,женчовци

37

Maraba

преди 12 години

УФ!Кат гледам колко са малко застрахователите....доплаква ми се!Да се помисли и за застраховка детска количка!Защо са забравени велосипедистите-ми те са граждански безотговорни!Мачкат хората наред,причиняват щети по паркове и алеи!

fallback