Премиерът Бойко Борисов поставя срок най-късно до година да заработи електронното правителство.

Това става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на кабинета тази сряда.

Премиерът заявява на министрите си, че се е разбрал с премиера на Естония „лично да им презентира електронното правителство.

„Говорил съм с него какво от него могат да ни дадат безплатно и ще настоявам, ако може и да ни даде и експерти, които като дойдат тук, за да можем да го внедрим много бързо. Естония е държава от нашата черга, а много бързо го въведоха и го направиха и работи перфектно“, изтъква Борисов.

От разговора на министрите става ясно, че ведомствата на Плевнелиев и на Московски вече са изцяло електронизирани, МВнР се включва на 19 септември.

Министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски обаче се оплаква на премиера, че среща проблем с електронната интегрирана система между отделните ведомства.

„За да бъде изградена тази интегрирана система, за да може ние да комуникираме по електронен път между всички институции, разбира се, е необходим достъп до всяка една такава. Т.е. конкретно визирам в случая колегите от Министерството на правосъдието, където имаме известно неразбиране на ситуацията.

Разбира се, те си имат своите правилни аргументи. Тук не става въпрос да ни се дава пълен достъп до вашите вътрешни системи. Тук става въпрос ние да имаме достъп самата структура на електронното правителство да достигне до вас, а вече самите приложения какво вие ще дадете вътре в тази система никой няма право и няма да ви се бърка вътре в системата, но ние в крайна сметка трябва да имаме достъп“, заявява министърът.

Той добавя, че макар и трудно, този проблем вече е преодолян в МВР и МО.

В разговора се включва и Томислав Дончев: „Искам да напомня на колегите, че електронно правителство в България се прави от десет години и средствата, които са похарчени за въвеждане на електронно правителство, сигурно са няколко пъти повече от тези, които е похарчила Естония.

Ние имаме добре работещи отделни решения в отделни министерства, в отделни ведомства, в отделни общини и това, което ни липсва към момента, там където трябва да се съсредоточат усилията, е една координирана система, следваща единни стандарти“.

„Идеята е, като се влезе в електронното правителство или дадената тема, да може по електронен път да си вземеш или да си подадеш данните, за да не се ходи по гишетата. Това е целта на системата. Ако трябва да ходите от едно на друго място и да влизате отделно в системата, е безсмислено“, обобщава мъдро премиерът и продължава ядосано:

„В момента ние обясняваме: бялото е бяло, черното е черно, сивото е сиво. Нима на министрите трябва да обясняваме, че електронното правителство ще улеснява гражданите. В това ли сега искате да ме убедите? Аз ви казвам „бяло е”, вие ми казвате „не е черно, не е сиво, а бяло”. Казвам ви да се стегнете и това, което направи Дончев, да е във всяко едно министерство. Оттам ще вземем, говорил съм за без пари, ако трябва да платим само на експерти, които да ни координират системата.

Какво повече го умуваме. Ако нещо са купили или има купено, с две ръце ще им благодаря и ще им викам „Браво!” Поне нещо да се види от това, което е купено. Важно е да се интегрира и да започне да работи в следващите шест месеца до година максимум, всичко това да сме го забравили и да е в историята. Какво го коментираме повече? Какво ревниво ще пази правосъдието, от кой? Кое пазим ревниво?“, заключава премиерът и дава заръка на Ивайло Московски:

„Московски, от мое име, само искам да ми кажеш, ако някъде някой ревниво нещо не прави, затова министър ще си отиде мигновено, ако дойдеш и ми кажеш: „този, три дена ходят експертите, ето го”, веднага ще си отиде, гарантирам ви. В 21 век да обясняваме, че електронното правителство е хубаво! Дето се вика, МВР се отвори“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase