СДС и ОДС (БДС "Радикали" на Евгений Бакърджиев, Демократическа партия на Александър Праматарски, Движение "Гергьовден", водено от Любен Дилов-син, и ССД на Софиянски) подписаха споразумение за подкрепа на десния кандидат за президент Румен Христов.

Новата предизборна коалиция, нарекла себе си "Синя коалиция и ОДС", твърди, че ще се регистрира в ЦИК за участие на вота през есента.

Под документа са се подписали Борис Марков, шеф на националния предизборен щаб на СДС и Иво Цанев, който представлява Координационния съвет на ОДС.

Липсва обаче подпис на партньора на СДС – ДСБ.

Публична тайна е, че в "Синята коалиция" текат спорове за личността на вицепрезидента – дали тя да е чисто партийна номинация на хората на Иван Костов, така както им бяха обещали и от СДС, или пък номинация, която да събира по-широка подкрепа и сред останалите десни формации.

Спорове има и за другия вот – кметския. Там драмата е как да бъде подредена съветническата листа в София. СДС иска подредбата да е: един седесар, един десебар. ДСБ пък настоява за съотношение 3 към 2 в тяхна полза, тъй като подкрепата на тъмносините в столицата е по-голяма.

До момента от ДСБ мълчат по темата, интересно е и какво е личното мнение на Иван Костов, човекът, който на кметските избори през 2003 г. обяви, че ще гласува с отвращение за Стефан Софиянски. Сега обаче, освен ако не е променил позицията си, ще трябва да застане отново до него и да гласува, но за Румен Христов, след като неговия кандидат Светослав Малинов не успя да се пребори на синия вътрешен вот.

Още по темата
Иначе новият политически субект "Синя коалиция и ОДС" обяснява, че последните години ясно са показали как България се нуждае от стабилно дясно управление.

Като проблеми те виждат подмяната на парламента с популизъм и еднолична воля,  безрезултатните действия в борбата с престъпността, спирането на реформите, хаосът в икономическата политика и харченето на парите на държавата, както и опасното разделение на нацията на етническа основа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase