Снимка: Булфото
fallback

Парламентарният контрол е предимно формален, неефикасен и недостатъчен.

Това се посочва в доклад на Института за модерна политика за състоянието на парламентарния контрол в първите две години от мандата на 41-вото народно събрание.

Изследването е правено под наслов: „Удобно бягство на парламента от отговорност за състоянието на правораздаването и неефективен контрол върху изпълнителната власт”.

Парламентарният контрол върху Министерския съвет в този си вид е повече празна петъчна говорилня, отколкото механизъм за прозрачност и отчетност на властта.

Често контролът е сведен до ненужна формалност, а самите отговори на министрите съдържат повече бюрократичен формализъм, отколкото осъзната политическа отговорност и визия за съответната политика.

Това са само част от изводите в доклада.

Затова от Института за модерна политика предлагат да се въведе „бърза писта” за задаване на нетърпящи отлагане въпроси към министрите в рамките на парламентарния контрол.

Става въпрос особено за секторите, които са обект на сериозни критики от страна на Европейската комисия – правосъдието и вътрешните работи, както и по икономическите проблеми в условията на криза.

Като пример се посочва слабата активност на депутатите върху работата на министъра на правосъдието Маргарита Попова.

В средата на мандата към нея са отправени общо 59 въпроса и питания, което поставя правосъдния ресор на 14-о място по интерес на народните представители от общо 16 министри.

„Намираме това за парадоксално несъответствие с остротата на проблемите в системата на правосъдието и хроничните негативни оценки на Европейската комисия“, смятат от Института.

Oще по темата
Предлага се в определен пленарен ден да се отдели например половин час за кратки отговори до 5 минути от страна на министрите на писмени въпроси от народни представители, зададени най-късно 24 часа по-рано.

При отсъствие на съответния министър от страната би следвало да се предвиди задължително представяне на писмен отговор в същото заседание без отлагане.

Подобна процедура би дала възможност за своевременна и адекватна реакция от страна на депутатите при възникване на остри проблеми от обществения и икономическия живот на страната, смятат от Института.

Оттам подчертават, че за въвеждането на такава процедура за „блиц” парламентарен контрол са достатъчни само промени в Правилника за организацията и дейността на НС, тъй като е в пълно съзвучие с конституционната рамка на парламентарния контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

аз

преди 12 години

толкова му е багажа в кратуната

30

до 30

преди 12 години

Малко си прекалил,но в общи линии си прав.То и преди беше проформа този парламентарен контрол,министрите не даваха конкретни отговори и говореха глупости.Сега обаче премиера се е взел за извънземен,плюе по парламента и неще да ходи щото не му било интересно.Едно е Доган да не ходи на работа,той отговаря пред своите избиратели,друго е премиера на България да не признава и да се отнася с пренебрежение към парламента на републиката.

29

пулбек до 30

преди 12 години

Абе откачалник? Я се разкарайте от земите на българите всички скапани нашественницзи от цял свят и българия ще си стане отново нормално място за живеене! Откакто дойдохте тука латини, евреи, ***, османци, араби, иракчани, кюрди, *** и какви ли не от цял свят, България стана ад. Разкарайте се отново и ще си стане отново нормална държава! Аз да съм един дженерал на армията така щях да ви подредя с вашите Юзеирови, маанета, массонсдки ложи и други врагове, че нямаше и да си помислите за тука!

fallback