Снимка: Булфото

Дълговата криза в света и намаленият рейтинг на САЩ ще се отразят на България, заяви пред bTV лидерът на ДСБ Иван Костов.

По думите му две са причините за това. Първо, обявеният от американския президент Барак Обама план бил изтълкуван негативно от пазарите.

Второ, опитът на Берлускони да успокои европейските пазари по отношение на италианския дълг също се оказал неуспешен.

„И двамата не намериха най-силните думи и аргументи, вследствие на което падна нюйоркската борса, после и другите. Натрупват се сигнали, че кризата ще влезе във втория спад.

Това за България означава, че няма да може да бъдат увеличени доходите, няма да може да бъде преодоляна безработицата или поне ще трябват титанични усилия, за да се справим с това положение", коментира Иван Костов.

Той успокои обаче, че вторите кризи не са с такъв дълбок спад както първите, но, от друга страна, може да се влезе и в дълговременна депресия.

Относно критиките към сините, че са гласували заедно с ДПС на вота на недоверие към правителството, Командира отказа коментар.

Още по темата
"Казаха се много неща по мой адрес, но ще ги пропусна, защото това е езикът на бившата Държавна сигурност, с която ме атакуват много десетилетия", коментира лидерът на ДСБ.

А относно упрека на Борисов, че лидерът на ДСБ го е излъгал при съставянето на правителството, Костов припомни, че премиерът сам е пожелал да направи правителство на малцинството.

"Тогава имаше разговори за коалиция, но не и пазарлъци. Предлаган ни е един министерски пост, но ние го отказахме. Тези разговори бяха единични, не се разбрахме и те си направиха избора сами да правят правителство. Сега не може отговорността за управлението да е споделена", коментира още лидерът на ДСБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase