Снимка: архив Булфото
fallback

Учителите ще учат децата да мислят в клас, а не да повтарят заучени фрази. За целта над 40 000 педагози ще бъдат обучени от 15 септември по новата методика на преподаване.

Другата цел на масовата квалификация е България да успее да излезе от позорната статистика на международните изследвания за грамотност. 

Предвижда се матурите за 7 и 12 клас да се провеждат след средата на май и да са в един и същи ден.

Обучението по професии пък вече е на принципа “2 в 1”, като заедно с престижен занаят децата от техникумите ще учат и нежелана специалност, която е приоритет за държавата.

За целта над 40 000 учители (от общо около 90 000) ще преминат през различни видове обучения и за това ще бъдат похарчени 75 млн. лв. Парите са по оперативна програма “Човешки ресурси”, а срокът им за харчене е до 2013 г.

Ефектът от масовата нова квалификация на педагозите се очаква да е в няколко посоки, като най-важната е да се прекрати практиката на възпроизвеждане на знания, по която се работи у нас от 1948 г., и децата да се научат да мислят сами.

Oще по темата

С въвеждането на съвременните методики България може да бъде извадена от срамната статистика на международното оценяване PISA, за което само преди дни от ЕК критикуваха страната ни.

По данни от изследване на грамотността по четене на 15-годишните през 2009 г. половината от тях не умеят да анализират и да използват информацията от текстове. И такива са резултатите от 2000 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Хектор

преди 12 години

Ще ги обучават как да накарат децата да мислят в клас-ХАХАХАХахХАХАХАХАааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа

91

I

преди 12 години

DO 75 IDI TI GO RABOTI TOVA DA VIDI6 KOLKO E HUBAVO.*** S BUDALA.

90

1

преди 12 години

Във всеки малък град е налице стагнация на пазара на труда, не само при учителите. Поради тази причина е още по- нужно поне тези, които са с право на пенсия, да отстъпят местата си на онези, които нямат и такава. Качествата са нещо различно, не зависят от възрастта. С професионални такива разполагат /и не разполагат/ и млади и стари.

fallback