Снимка: БТА
fallback

Министърът на образованието Сергей Игнатов публично да се откаже от партийната приватизация на висшите учебни заведения и опитите за административен контрол върху независимата академична общност. Това настояват в декларация от Синята коалиция.

Преди дни просветният министър представи идеята за назначаване на изпълнителни директори на университетите, които да са служители на министерството, която сините определят като „екзотична“.

„Това е инициатива за отнемане на правомощия на ректорите на българските висши училища и пряко посегателство върху академична автономия“, каза в парламента депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков.

Според него става дума за класически пример за административно създаване на втори център на властта в университетите извън академичната общност.

„Това е пряк опит за посегателство не само върху самостоятелността на висшите учебни заведения, но и върху собствените им приходи при наложените вече бюджетни ограничения“, подчерта Шарков.

„Подобна политика на "подчиняване" на институциите, призвани да провеждат политиките на развитие на Европейската зона за висше образование и Европейската изследователска зона, е пореден шамар срещу българската духовност и култура“, се казва в декларацията на Синята коалиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Петкова

преди 12 години

Игнатов действа според златното правило, което гласи: Който държи златото, той определя правилата. Един ден в учебниците ще пише, че е прокарвал последователна лява образователна политика - от снижаването на възрастта за задължително обхващане на децата, до целодневните програми, до прякото назначаване на финансови директори. Така ще бъде, когато в политиката напълно отсъства дебат за идеи и затова отявлени социалисти могат да парадират като десни политици.

18

татовото

преди 12 години

България се върна в епохата на социализЪма! Да очакваме догодина и завод за "цели проводници"!

17

Египтянин

преди 12 години

Сергей Игнатов си е последователен марксист. Прочетете неговата книга "Египет на фараоните" и ще видите, че в главата му има само пирамиди. На тези, които се захласват по социалния инженериг ще припомним, че единственият проблем на пирамидалното устройство на обществото е, че върхът на пирамидата е много тесен, което означава, че съдбата на мнозина е в ръцете на малцина.

fallback