Предлагаме да има различни модели на управление на висшите училища, каза Игнатов. Снимка: БТА
fallback

Разделението на властите в университетите е световен опит, който ние предлагаме да се въведе в България, каза образователният министър Сергей Игнатов в парламента.

Така той отговори на обвиненията на Синята коалиция по повод идеята му за назначаване на изпълнителни директори на университетите – служители на Министерството на образованието, занимаващи се с финансовите дейности.

Сините я определиха като „отнемане на правомощия на ректорите на българските висши училища и пряко посегателство върху академична автономия“.

Според Игнатов от СДС не са разбрали неговата идея. Той посочи, че този вид ръководни кадри на университетите няма да са служители на Министерството на образованието.

Oще по темата

"Предлагаме да има различни модели на управление на висшите училища. Общото събрание на самия университет ще избира дали управлението да е по досегашния модел, или да се въведе разделение на властите", обясни Игнатов.

Той допълни, че са заимствали идеята от германския опит, където освен ректор има и канцлер. Това е човекът, който се занимава с финансово-стопанските въпроси на университета, поясни министърът.

По думите му тази идея все още се обсъжда с ректорите и може да бъде заложена като текст в един нов закон за висшето образование. На какво се дължи "олевяването" на СДС, защото това, което предлагам, е "абсолютно дясна политика", запита министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

ha-ha haaaaaaaaaa

преди 12 години

V MOMENTA KOSTOV GO ZA4EVA EDIN GEI BALGARINO.DANO SE ORIENTIRA6 V OBSTANOVKATA

21

само с една диплома

преди 12 години

До 10Още 5 пъти да "ходиш студент" все същия *** ще си останеш. Вместо да "ходиш" да беше следвал - можеше и да понаучиш нещо. И дано си от тия с нелигитимните дипломи, че да си стоиш в България и да не я излагаш по света. Но си прав за проблемите, които си изброил в системата на висшето образование, плод на която си и ти. Дипломата стана стока - плащаш получаваш - не е задължително да знаеш!

20

nemam nervi

преди 12 години

И тия са като ония още по-нов морал

fallback