Снимка: БТА

След две години на власт ГЕРБ изгуби политическото доверие в парламента. Днес е в политическа изолация и управлява с неясната подкрепа на "независими" народни представители.

Така Синята коалиция видя резултатите от двегодишното управление на партията на Бойко Борисов.

Според Костов Бойко Борисов спасява България от несъществуваща опасност.

„Премиерът твърди, че е спасил България от варианта Гърция, Португалия и всички останали. Изглежда, никой не му е обяснил, че днес Гърция се спасява от неплатежоспособност, защото не може да обслужва външния си дълг.

Гърция е богата страна с развита икономика и фирмите и банките й нямат нужда от спасяване”, заяви Командира и добави:

„България от 13 години не е имала и няма проблем с платежоспособността си. Делът на нашия публичен дълг спрямо БВП е по-малко от 15 на сто и това не е заслуга на ГЕРБ. Така че единственото нещо, което е било по силите на г-н Борисов да ни спаси, е несъществуващата опасност.

Иван Костов отчете, че в момента България е последна сред европейските държави по жизнен стандарт, не излиза от кризата, а влиза в период на рецесия.

Според сините картината в момента е замразени доходи, безработица 11-12 процента, фалирали малки и средни фирми, спад на инвестициите и най-лошо усвояване на
европейската финансова помощ, макар и страната ни да е сред най-нуждаещите се .

Единствено българските монополи реализирали големи печалби.

Като припомни обещанията за реформи, с които Борисов дойде на власт, Костов подчерта, че две години по-късно единственото, което е спазил, е да управлява като премиер на малцинството.

„Синята коалиция щеше да подкрепи и да подкрепя, независимо от политическата цена, провеждане на непопулярни реформи, но ГЕРБ се отказа от нашата помощ, когато с бюджет 2011 изостави реформите, наруши конституцията и обяви национализация на пенсионните фондове“, декларира от трибуната на парламента Иван Костов.

„ГЕРБ в момента е в политическа изолация. ГЕРБ ще отиде на изборите, обявил война на всички“, констатира още той.

Според сините след три месеца изборите ще отговорят на въпроса дали управлението на ГЕРБ не е на малцинството на българските граждани и дали те желаят излизане от кризата със смели и решителни крачки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase