Снимка: архив, Булфото
fallback

Несериозно е да се съкрати обучението за получаване на магистърска степен от 5 на 4 години, заяви пред журналисти заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Поводът за коментара му бяха подготвяните промени в Закона за висшето образование, които предвиждат бакалавърска степен да се взема за 3 вместо за 4 години, а магистърската – съответно за 4 вместо за 5.

Предложението за намаляване на обучението по бакалавърски програми трябва да се подкрепи, смята Местан.

Според по-голямата част от бакалавърските програми могат да бъдат поместени в рамките на три години. Съкращаването на магистърските програми обаче от 5 на 4 години би било скандално и недопустимо, посочи той.

Oще по темата

Местан се мотивира, че европейският модел във връзка с трите степени бакалавър–магистър–доктор е по формулата 3 плюс 2 плюс 3 години.

Ако бакалавърската степен е 3 години, се учи още две години за магистърска степен, ако бакалавърската е 4 години, съответно за магистър е необходимо още едногодишно обучение, поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Анонимен

преди 12 години

Този, дето ни плюе, че сме били "насисти" да Го духа. Казвам го в отговор на обидата от негова страна. Иначе, аз също храня сериозни резерви по отношение "грамотността" на мнозина, вкл. и тук пишещи. Да речем, уважаемият Студент направо ме попиля от смях със заявлението си, че електромерът не отчита изразходвания ток по указания начин, защото не е наясно, че електоМЕР е уред за отчитане количество енергия, а "изразходван ток" е ЗАРЯД, т.е., измерва се с ТОК, УМНОЖЕН ПО ВРЕМЕ...

94

Анонимен

преди 12 години

Напротив - страхотно е! В България, ако искаш да станеш магистър, учиш до 24 годишна възраст. И това, ако е само 1 магистратура. В чужбина на 22-23, хората започват да градят кариера. Като включим, че в България, по-голямата част от студентите са принудени да работят неща, които изобщо нямат връзка със специалността. Как да научиш на практика нещо за счетоводството, на пример, като работиш като продавач и по 12 часа сгъваш и оправяш дрехи в мола?? Но като няма избор и специални програми, това е.

93

Студент

преди 12 години

Възможно е да се съкрати времето за обучение. Това обаче ще е за сметка на интензивноста му.Учебника по физиката за 9 клас, обяснено е как отчита елетромера изразходвания ток. Киловат часовете са равни на мощноста на тока върху времето. Но обяснете ми как един работещ студент ще насмогва с учене и плащане на сметките си?Невъзможни неща няма, има само такива които са ефективни и други които са безсмислени. Да се съкращава времето, определено не е в полза на студенти, които се издържат сами.

fallback