Сблъсъците пред джамията. Снимка: Reuters
fallback

Парламентът отхвърли предложението на ДПС да се забранят събрания, митинги и манифестации да се организират в непосредствена близост до обредни, молитвени или богослужебни домове, храмове или манастири по време на служба.

Със 17 гласа "за", 11 "против" и 57 въздържали се депутатите не приеха на първо четене промени в закона за митингите и манифестациите, предложени от Христо Бисеров.

С предложените промени трябваше да се разширят териториалните ограничения за организиране на публични прояви заради зачестилите напоследък агресивни опити за ескалация на верска нетърпимост. Целта според ДПС е да се опазят основните човешки права.

Според Павел Шопов от „Атака“ обаче поредните териториални ограничения силно орязват възможностите на гражданите да протестират и биха били "черна точка" за страната ни в сферата на опазването на човешките права.

Депутатът разтълкува законопроекта и като внесен по конкретен повод – инцидента около джамията в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

stamen

преди 12 години

Това е добър проектозакон, останал неприет. С други думи, депутатите, които са били "против" и "въздържали се", ще трябва да носят и отговорността за бъдещи провокации, като тези в Бургас и София. Много жалко, но явно толкова са възможностите ни, когато на практика трябва да покажем разбиранията си за демокрация. А на времето се борихме за тази демокрация, рискувайки всичко.

74

Анонимен

преди 12 години

До БОЛЯР4ЕЕлате, ще ви покажем цялото си гостоприемство! Елате ни на гости, де!

73

Анонимен

преди 12 години

ако искаш да падат бомбите на тиквите ви елате в Родопите!ние не започваме с провокациите,а вие почвате да се дразните с нас!според мен не си българин разбирам от писането ти

fallback