Трябва да бъдат въведени ограничения за възможността депутати да сключват консултантски договори с частни компании.

Това заяви пред bTV депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков, който също е лекар по професия, по повод хонорарите на народния представител от ГЕРБ Лъчезар Иванов на стойност над 130 000 лева.

"Това, което чух вчера и което изключително много ме подразни, е фактът, че някои хора непрекъснато се крият зад своята партия, казвайки, че това е атака срещу нея, а не лично срещу тях.

За съжаление през последните години думичката "управляващ" стана равнозначна на "консултант", и то добре платен консултант", каза още Шарков.

"Един работодател наема бивш заместник-председател на Народното събрание и председател на комисията по здравеопазване да му преглежда служителите и го наема, защото има диплома по медицина. Някой вярва ли в това? Има толкова преподаватели по здравен мениджмънт, по здравно застраховане и в крайна сметка някой наема депутат. За мен това е конфликт на интереси", отсече синият депутат. 

Според Шарков трябва да се забрани на депутатите, представителите на изпълнителната и на общинската власт да сключват такива консултантски договори.

Още по темата
По думите му може да се помисли за някакъв таван или праг на доходите, които народните представители могат да получават от друга трудова дейност.    

"Всички тези консултантски договори излязоха постфактум, включително и на Цветан Цветанов, на Ахмед Доган, на председателя на Общинския съвет Андрей Иванов. За никой от тях не се знаеше предварително", заяви той и добави, че според него това изглежда като начин да бъдат получени някакви пари за осъществяване на друга дейност, например за лобизъм.

Междувременно компанията, която е дала един от хонорарите на Лъчезар Иванов – Евроинс, заяви в свое писмо до bTV, че договорът на Иванов е със застрахователната компания Евроинс АД във връзка с разработването на застрахователни продукти в Румъния, Македония и на територията на ЕС.

"Евроинс "Здравно осигуряване" е съвсем различно юридическо лице от застрахователното дружество и с различен предмет на дейност.

В тази връзка Лъчезар Иванов никога не е имал отношения със здравноосигурителната компания, а само със застрахователното дружество.

Средствата по консултантския договор са изплатени четири месеца след обсъждането на здравния закон в парламента. Всякакви внушения за конфликт на интереси считаме за неуместни и тенденциозни", се казва още в отговора на компанията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase