Снимка: Архив Булфото
fallback

България спря за три месеца преговорите с Росатом за АЕЦ "Белене" и по този начин наруши срока за сключване на окончателен договор до 1 юли, определен от руския концерн за подписване на договора. Поради тази причина руската страна може да повдигне срещу София искове за 1 млрд. евро, но българското правителство изглежда не се бои от възможни съдебни дела и глоби, пише руският в. "Комерсант".

Експертите са уверени, че Русия, за която този проект е важен от политическа гледна точка, ще се съгласи на поредното отлагане.

Според българския министър на енергетиката Трайчо Трайков България трябва да изчака окончателния анализ на британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC), която е финансов консултант по проекта.

Страната не е давала никакви гаранции за подписване на окончателен договор за строителството на АЕЦ "Белене", а само се е съгласила "да положи максимални усилия" за положително приключване на преговорите, допълва министърът.

Трайков не е разтревожен и от заплахата от иск за 1 млрд. евро към Националната електрическа компания (НЕК) от Атомстройекспорт (дъщерната страна на Росатом, която строи атомни централи в чужбина), отбелязва изданието.

Цената от 6,3 млрд. евро, предложена от руската страна, за България е "неприемлива", и поради това една от задачите на финансовия консултант е да определи прогнозната стойност на проекта, уточнява българският министър.

Според Владимир Каролев, основател на Балканската консултантска компания, която е подизпълнител на Ейч Ес Би Си, обемът на документацията е огромен и анализът ще бъде готов едва в средата на август. Русия няма да предяви иск веднага след 1 юли, тъй като "разбира създалата се ситуация", допълва Каролев.

Oще по темата

"Не е в интерес на Росатом да води дело срещу България, тъй като за Русия проектът е по-скоро политически, отколкото икономически. За Москва е важно да построи първата си АЕЦ в Европейския съюз, която след това да показва на всички свои клиенти в Европа", посочва той.

Българската и руската страна са замразили проекта "по взаимно съгласие", отбелязва професор Атанас Тасев, член на Българския енергиен форум.

"Три месеца по-рано или три месеца по-късно, от техническа гледна точка това не е толкова важно. За руската страна дори ще бъде по-добре да изчака анализа на Ейч Ес Би Си, тъй като според неговите резултати решението в полза на проекта ще има по-голяма тежест", посочва експерт, според когото най-оптималната цена на проекта е 5,5 млрд. евро.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

Червената помия

преди 12 години

прод. на 99.Покажи ми една страна, в която има евтина и модерна централа, построена от Щатите , със същата мощност и за по-кратко време, за по-малко пари.За безопасност-не ми говори, тяхните централи са едва ли не в крайните квартали на градоветне им, с мощност колкото ядрен реактор на подводница.Едва ли не квартална ядрена енергетика развиват, ти ми говориш за безопасност.Сега сме на колене в поза партер, но ако искаме индустрия, макар и енергоемка-трябва собствени мощности!Уран у нас има много

95

Червената помия

преди 12 години

До 97.Русия точно това и прави-работи по бизнес модел, приемлив за двете страни.Мислиш ли, че ако Американски компании преговаряха, днес нямаше вече да плащаме неустойки, или мислиш, че Американските компании ще дадат по-евтина цена, или че ще работят благотворително тук?Точно толкова ще ни дадат нови технологии и безопасни реактори, колкото се опитват да ни пробутат 3-та ръка изтребители, отдавна остарели и морално и физически, но евтини.И дали ще е евтино получаваното от САЩ евентуално гориво?

94

Червената помия

преди 12 години

До 69.Ти чуваш ли се?Даже и сега, след 20 и кусур години демокрация, ние нямаме дървени стълбове за електроинсталацията в градовете ни, нито открити трафопостове за високо напрежение над тротоарите, също на дървени стълбове , както днес в Гърция във вътрешността, далеч от морето.Виждал съм грък да целува Български струг С11, и да казва че му храни фамилията.Виждал съм македонец да купува без да се пазари Български агрегати, произведени в Сивлиево.С какво сме били по-зле?Станахме просяци сега....

fallback