Снимка: Булфото
fallback

България ще поиска три месеца замразяване на преговорите с руската страна за изграждане на АЕЦ „Белене”. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Причината е да има време консултантът – британската банка HSBS, да приключи с експертизите си.

„Поискали сме детайлно разбиване на ценовата оферта на "Атомстройекспорт", за да можем да преценим доколко предложената от тях цена от 6,3 млн. евро се основава на базова цена и да формулираме позицията си по преговорите“, посочи Трайков.

Той допълни, че трябва да се проучи много информация, включително и как новите изисквания за безопасност са отразени в техническия доклад.

В края на юни изтича поредният 12-и анекс към споразумението между Националната електрическа компания (НЕК) и "Атомстройекспорт" (руската държавна компания, дъщерна на "Росатом", избрана за строител на "Белене").

Министърът не обясни как може да стане отлагането, нито каква е позицията на Москва.

Oще по темата
Той каза, че ще бъде изискана допълнителна информация от "Росатом", но по проекта няма да се преговаря през летните месеци.

През септември преговорите ще бъдат подновени.

Според Трайков българската страна се нуждаела от повече информация, за да формулира приемлива цена за централата, но предложението от "Атомстройекспорт" не било удовлетворително.

„Фиксираната цена, която беше предложена, не само че е много висока и неясно определена, но не е и фиксирана, защото има значителни рискове, които остават за сметка на българската компания възложител – НЕК“, коментира Трайков.

Той уточни, че в рамките на трите летни месеца, през които ще се правят анализи от HSBS, може да се пише и нов договор за изграждане и строителство на АЕЦ "Белене".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

хм ,руснаци ще ни

преди 13 години

строят АЕЦ , ние можем и сами ! Кадърни сме , способни сме , дори копутера българин го е змислил !

44

slav4o

преди 13 години

На "минувача" да му го накукарача , хи-хи-ха

43

komentar

преди 13 години

Оправете си статията - 6,3 милиарда, а не милиона !!!!

fallback