Трайчо Трайков. Снимка: БТА
fallback

Министерският съвет реши да сключи договор с "Шеврон България Експлорейшън енд Продакшън" ЕООД за проучване на добив на шистов газ, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след заседанието на кабинета.

Компанията ще проучва територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Теренът е с размер 4398 кв. км. и по предварителни данни има залежи на около 1 трлн. куб. метра газ.

По думите на министъра предвижда се при високи изисквания към инвеститора през следващите 5 години да тече процедурата по проучване, за която компанията да представи работна програма на обща стойност около 50 млн.евро.

Oще по темата

Според Трайков петролният гигант ще инвестира 4 млн. евро само за допълнителни екологични мерки в проучвания район.

Министърът обясни, че за да започне процедурата, „Шеврон“ ще плати 30 млн. евро, като всички рискове – дали ще се намери газ, при какви условия, какво ще каже оценката за въздействието на околната среда (ОВОС), ще бъдат за сметка на инвеститора.

Трайков изрази задоволството си, че е избран първокласен инвеститор, а процедурата е била проведена прозрачно, в най-кратки срокове и максимално бързо.

„Компанията произвежда по около 2 млн. и 700 хил. барела петрол на ден, което е близо 2 пъти повече от това, което произвежда Либия“, похвали се той.

Добиването на шистов газ е технология, която „революционализира енергетиката през последните няколко години“, обясни министърът.

„Миналата година САЩ добиха повече природен газ, отколкото Русия за първи път в историята“, даде пример той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

169

аибоу

преди 12 години

БУНТ !!!!!!!!! само това ще ни спаси,колкото по-рано толкова по-добре за нас.Нека опожарим столицата,дано ни чуят тогава!!!!!!!!!

168

bg

преди 12 години

Искам да кажа на всички, че в Добруджа се добиват най големите добиви на пшеница. Най големите реколти от декар земеделска земя . Пшеницата е с най добрите показатели за производство на хляб и хлебни изделия . Хлябът на всички българи идва от Добричкия регион. Замърси ли се водата, и растенията се замърсяват. Тогава какъв хляб ще яде българина !!! Стореното от управниците ни до момента е едно Безумие граничещо с предателство на националните ни интереси . Във Франция е забранено добиването на такъв газ . В Англия също. Цитирам " Тази година Кметът на град Ню Йорк заяви Твърдо заявяваме, че разработването (на кладенци за шистов газ) не трябва да бъде разрешено във вододайната зона на града. По същите причини щатът Ню Йорк налага мораториум върху нови разработки."И как до сега , нито едно правителство не се подаде на условията от Шеврон, а точно ГЕРБ каза ДА. Призовам всеки български гражданин да каже НЕ на проучване за шистов газ.

167

offshore

преди 12 години

Нека да не позволим на тази корпорация да нанесе огромни щети върху най-плодородната земя в България.Проучете повече за Шеврон! Гледайте филма в Kolibka - Crude:The real price of oil

fallback