С гласовете на независимите Борисов ще спечели подкрепа. Снимка: БТА

Опозицията събра нужните 48 подписа за вота на недоверие и се очаква да го внесе в парламента в 12.30 днес.

За да спазят процедурата, „Коалиция за България” и ДПС трябва да депозират в деловодството на парламента мотивите за искания вот на недоверие на правителството на ГЕРБ.

Ръководството на „Коалиция за България” ще изчака в парламента да се върнат представителите на ДПС, които имат заседание и обсъждат подготовката си за изборите.  

Левицата и ДПС вдигат червен картон на кабинета Борисов заради провала на антикризисната политика.

Според правилника, с който работи Народното събрание, депутатите трябва да обсъдят вота до 7 дни от постъпване на предложението.

Сметките до момента показват, че „Коалиция за България” и ДПС разполагат общо с 75 депутати –  червените са 40, а хората на Доган са 35.

За да свалят с гласовете си правителството, те трябва да съберат мнозинство от 50 + 1 от присъстващите в залата.

Още по темата

Тоест, ако всички народни представители са в залата по време на вота, опозицията трябва да има сигурни 121 гласа, за да свали кабинета на ГЕРБ.

След разрива между ГЕРБ и „Атака”, който настъпи по-рано тази седмица, 17-те депутати на Волен Сидеров обясниха, че ще преценят как да гласуват.

От „Синята коалиция” днес заявиха, че темата с неизпълнените обещания по антикризисната политика е тяхна.

 „Това са все наши теми, които повтаряме две години. И ние няма как да излезем срещу тази тема и да защитим правителството”, обясни Иван Костов.

Групата на сините разполага с 14 депутати. През седмицата Костов неедократно беше засичан да говори в кулоарите на парламента със заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

„Разговорът беше кулоарен, мимолетен и неофициален”, отговори по-късно на журналистическите въпроси Местан.

Така правителството на малцинството на ГЕРБ, които самостоятелно разполагат със 117 депутати, ще зависи от гласовете на независимите депутати.

Те включват депутатите от разпадналата се група на „Ред, законност и справедливост”, напусналите „Атака”, ДПС и „Синята коалиция”.

Общият им брой е 17, но от тях трябва да се извадят петимата депутати, останали верни на Яне Янев. Дори и без тях обаче сметките на ГЕРБ засега излизат, защото заедно с 12-те независими депутатите на Бойко Борисов събират 129 гласа.     


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase