Френският вътрешен министър Клод Геан (дясно), румънският му колега Траян Игас (ляво) и българският МВР шеф Цветан Цветанов. Снимка: БТА

Министърът на вътрешните работи на Франция Клод Геан изрази очакване през септември да бъде взето решение за по-нататъшното разширяване на Шенген. Геан направи това изявление на пресконференция в Люксембург, където заседава Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА.

Според него е възможно присъединяването на България и Румъния към свободната от граничен контрол зона да стане на два етапа, както е предложила Германия по-рано тази година.

Още по темата

Предвижда се първият етап да доведе до отварянето на въздушните и морските граници на двете страни, а на втория етап да бъдат вдигнати и сухопътните граници.

В отговор на въпрос какви са сроковете, в които се предвижда това да стане, Геан уточни, че през септември вероятно ще бъде решено кога да започне първата фаза. По неговите думи едва след доклада на ЕК за сътрудничество и оценка през юли 2012 г. ще бъде възможно да се предвиди кога ще отпаднат сухопътните граници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase