Ще се създаде възможност за изнудване на правителството, смята Екатерина Михайлова. Снимка: архив Булфото

ДСБ скочи срещу предложението промяната на данъците или въвеждането на нови данъци да става с квалифицирано мнозинство от 2/3 в парламента.

Това е заложено в проекта за изменения в конституцията на управляващите и е свързано с въвеждането на пакта за финансова стабилност на финансовия министър Симеон Дянков. Законопроектът на ГЕРБ, подкрепен и от РЗС, вече е внесен в парламента.

Определянето на данъчните закони с мнозинство от 2/3 ще създаде политически и финансови проблеми на страната, заяви зам-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.

„Което и да е правителство няма да може да провежда своята политика,  защото ще трябва да търси подкрепа от опозицията, за да прокара управленските си идеи“, коментира тя. 

"С обикновено мнозинство избираме правителство  и не му даваме възможност да провежда политика", изтъкна Михайлова.

Според нея ако за определянето на данъците е необходимо мнозинство от 2/3 в парламента, това ще даде възможност за изнудване на правителството от страна на групи в Народното събрание и дори отделни депутати.

Всяко следващо правителство ще стане заложник за данъчната политика, заяви зам.-шефката на ДСБ.

Още по темата

Тя посочи, че предложенията за промени в Конституцията ще бъдат обсъдени на заседание на парламентарната група на Синята коалиция, но отбеляза, че „няма нищо страшно, ако гласуваме различно“.

От ДСБ се надяват предложените изменения да претърпят корекции. „Зададохме въпроса на финансовия министър Симеон Дянков къде другаде е направено такова нещо и не получихме отговор“, подчерта Михайлова.

„Ние сме във валутен борд и мнозинството няма право на собствена монетарна политика. Лишавайки се и от правото на собствена фискална политика, означава, че правителството абдикира от отговорност за управлението на нашите пари“,  обясни Радан Кънев, член на националното ръководство на ДСБ.

"Лишаването на правителството от всякакви лостове да влияе върху публичната финансова рамка не е добър знак за инвеститорите", коментира той по повод изказванията на икономисти, че въвеждането на Пакта за финансова стабилност на Дянков ще замрази чуждите инвестиции у нас.

Тъмносините са категорични, че няма да участват в консултациите за вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов, инициирани от БСП.  Ако такъв вот бъде внесен, ще преценим как да гласуваме в пленарна зала, разясни Екатерина Михайлова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase