Маргарита Попова. Снимка: Булфото
fallback

Въпреки непрекъснатите скандали около Търговския регистър заради неуредиците, които блокират работата на фирмите, в Министерството на правосъдието са си раздали огромни премии точно за добра работа по него, пише в. "Сега".

Само за три месеца с такива бонуси са поощрени 47 души. Рекордът от 140% от средната заплата допълнително материално стимулиране е поставен през март и се държи от политическия кабинет.

В него влизат министър Маргарита Попова, тримата й заместници - Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят. През януари премията е била 81%, а през февруари - 98%. От постановлението на правителството за бюджетните заплати за 2011 г. се вижда, че минималната основна заплата на зам.-министър, председател на държавна агенция или комисия е 1027 лв., а максималната - 1661 лв.

Питането на изданието е провокирано от сигнали, че от началото на годината зам.-министри на правосъдието са получили хиляди левове към заплатата си. От предоставената информация не става ясно дали целият политически кабинет е взел премии, тъй като и той влиза в графата на раздавани бонуси на служители, ангажирани с Търговския регистър.

От останалите служители тези, които са на ръководна длъжност, са се подписали срещу допълнително 60% от заплатата си през януари, 64% през февруари и 107% през март. За чиновниците с контролни функции процентите съответно са 75, 54 и 84, за експертите - 51, 63 и 69, а за технически длъжности - 41, 56 и 65.

Премиите на тези 47 души идват по реда на Закона за търговския регистър, според който част от таксите и глобите, събирани по него, се изразходват за допълнително материално стимулиране на хора от централната администрация на Министерство на правосъдието, пряко ангажирани в подпомагане на дейността на Търговския регистър.

От министерството уточняват, че от политическия кабинет и служителите, ангажирани с Търговския регистър и Централния регистър на особените залози, не са вземали бонуси в периода август 2009 - декември 2010 г., въпреки че има наредба за това.

Така реализираните икономии от перо "заплати" са близо 10 млн. лв. за 2009 г. и около 300 хил. лв. за 2010 г. Общата сума на раздадените за тази година премии обаче не се съобщава. Не е ясно и какви са били критериите при разпределянето на парите.

Oще по темата

Бонуси от началото на годината са взели не само чиновниците, ангажирани с регистъра. По една работна заплата през първото тримесечие е изплатена и на 176 служители, като средствата са икономисани от фонд "Работна заплата".

Редовната практика на ведомствата е да държат свободни щатни бройки и така да пестят пари за бонуси, или да се измъкват, когато се налага да правят съкращения. Така икономическата криза изобщо не се отразява на чиновниците, но и работата им не се подобрява.

По една заплата са получили 22-ма души в дирекция "Управление на собствеността и стопански дейности", дирекция "Административно обслужване и канцелария" и дирекция "Българско гражданство". Парите са дадени въз основа на две постановления на Министерския съвет - № 66 от 1996 г. за кадрово осигуряване на някои дейности в бюджетните организации и № 212 от 1993 г. за организиране на денонощно дежурство за оповестяване при привеждане от мирно във военно положение, при стихийни бедствия и крупни производствени аварии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

184

ппанцхо

преди 12 години

Чиновникът е цар.Като го види-всеки данъкоплатец е длъжен да сваля каскет(ако е от провинцията )и незабавно да пада по очи: ))).Кога ще получат пари:болници,училища,пенсионери,полицаи.Вие ли сте най заслужили,бе чиновници нещастни ,мародери такива.На кого за бига помагате,освен на себе си?

183

ppancho

преди 12 години

С парите,които си самораздават чиновниците,може да бъдат увеличени пенсиите на нашите майки и бащи и баби итн с по 100лв на човек,без проблем.Как никой не вижда,че основният проблем в тази страна е чиновническата класа.Безсмъртна,голяма...в администрацията работят змейове от татово време...най голямата част от бюджета отива за огромната администрация...даскали,ченгета и прочее...да чакат-ква работа имат...Пенсионерите-тях пък кой ги пита.Данъкоплатците-да издържат целия този панаир...

182

Анонимен

преди 12 години

Боклуциииии, ГЕРБ са боклуциииии! Срам ме е, че гласувах за тях! Хем виждах, че не стават, но уж имаше някаква надежда за по-добро. А те се оказаха по-големи крадци и мошеници дори и от хората на Симеончоолу /НДСВ-то/

fallback