Стефан Софиянски. Снимка: Архив Булфото

Софийският апелативен съд глоби с 200 лв. бившия кмет на София Стефан Софиянски.

Причината е, че Софиянски не се яви да свидетелства по делото за присвояване на средства в особено големи размери от столичната „Топлофикация” срещу Валентин Димитров – Вальо Топлото и още четирима души.

Магистратите изтъкнаха, че ако бившият кмет на столицата не се яви и на следващото заседание, ще бъде доведен принудително.

Подсъдими по делото са Валентин Димитров, Мая Стоилова, Лина Абланска, Георги Рогачев, Емил Антонов.

През юни 2009 г. Софийският градски съд призна за виновен Димитров, който получи 14 г.  затвор, както и конфискация на цялото му имущество.

Екскметът на София Стефан Софиянски трябваше да свидетелства по делото по искане на Вальо Топлото. Той трябваше да обясни за договорите, които са сключени между дружеството и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Още по темата

Показания днес даде бимшият зам.-кмет на общината Иван Гечев. Той разказа, че през 1997 г. състоянието техническото състояние на „Топлофикация” София е било „отчайващо”, а финансовото състояние на дружеството – „свръхотрицателно”.

Когато Валентин Димитров поел управлението създал чудесен екип, разказа Гечев. Загубата на дружеството при потребление при подобрение на техническото му състояние е била свалена 700 пъти. Това довело и до подобряване на финансово му състояние и така през 2001 година то вече стигнало положителни финансови резултати, с които то е можело да си позволи да кандидатства за заем пред Европейската и Световната банка. Заемът, който дружеството получил, бил за 100 млн. с държавни гаранции.

Иван Гечев заяви в съда, че по време на управлението на Валентин Димитров столичното дружество винаги е било на плюс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase