Мая Манолова Снимка: БСП
fallback

Парламентът обсъжда решение за персонални промени в правителството. Точката беше внесена като извънредно предложение от управляващите.

Като втора точка – също извънредно, беше внесено искането на Делян Добрев за прекратяване на пълномощията му като депутат. Добрев ще замени подалия оставка заместник-министър на икономиката Марий Косев. 

От БСП веднага възразиха срещу извънредните точки.

„Започва да ви става навик да нарушавате правилата и сериозни въпроси да се претупват. Кое е извънредното на решението? Тук не избираме и не сменяме управителя на „Плод и зеленчук”, а министър”, разлюти се червената депутатка Мая Манолова.

Социалистите се ядосаха и поради факта, че в парламента промените в кабинета представи не премиерът Борисов, а вицепремиерът Симеон Дянков.

„Не е Симеон Дянков човекът, който трябва да обоснове промяната, а това е работа на премиера. Той назначава и той уволнява и той трябва да обясни промяната в кабинета.

Oще по темата
„Да дойде тук и да каже кое е недостатъчно хубавото на тези структури в кабинета, за да реши парламентът. Поне изчакайте да минат 24 часа, за да се обмисли предложението”, подчерта Манолова.

Председателстващият заседанието Анастас Анастасов отговори, че задължение на министър-председателя е да направи предложение за промяна в кабинета, но не и да го представи пред депутатите лично. 

„Трябва да се работи по-динамично по Оперативна програма „Транспорт” – вие предлагате зам.-министъра, който има пълните правомощия по ОП „Транспорт”, да стане министър. Изглежда, този зам.-министър до момента е пречил за развитието на оперативната програма”, посочи депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев.

Основната причина за смяната на транспортния министър се корени в невъзможността на правителството да осъществи тежките реформи в БДЖ, каза от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов.

Според него тежкото положение на БДЖ е заради кризата, която не е преодоляна с антикризисни мерки, защото пътническите превози са сведени до минимум, както и техните състави.

„Товарните превози продължават да намаляват, а железниците губят товари постоянно. Продължава да пада средната скорост на движението на влаковете.

Правителството се хвърля да строи магистрали, а те доунищожават железниците. Това е пълна каша в управлението и показва пълна немощ да се преодолее проблемът на БДЖ”, заяви Иван Костов.

Симеон Дянков очевидно е куражлия да сменя министри, допълни тъмносиният лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Шопски

преди 13 години

ДА ама усещането за височина ни е точно!

110

до 106

преди 13 години

Прав си, ама ако трябва да се влиза в затвора трябва и ББ и ЦвЦв, защото и те са от схемата, единият е приятел на Пашата и Маджо, другият не може да си докаже доходите. Просто никой не влиза в затвора не заради комунистите, а заради управляващите - независимо кои са те, защото всичките партии и политици са навързани като черва!

109

Чужденец

преди 13 години

Българите пак разиграват селски свади.

fallback