Снимка: Булфото

„Тези дни американският посланик Джеймс Уорлик си заминава. Няма как Щатите да държат такъв боклук като него тук”.

Това заяви бившият вътрешен министър Румен Петков пред bTV, като допълни, че процедурата по изтеглянето му се прави „под благовидния предлог, че ще търси американски инвеститори в България”.

Депутатът от "Коалиция за България" добави още няколко фрагмента към нападките си срещу американския дипломат, наричайки го лъжец и наркоман:

"Той е лъжец, той лъже. Няма и да ме съди, защото той знае, че е лъжец. Той лъже, че срещу мен се води разследване някъде. Питам, той употребявал ли е наркотици? Как се казва на човек, който употребява наркотици? Наркоман. Аз така знам. Да излезе и да каже – употребявал съм, не съм употребявал. Той няма да каже, че не е употребявал, уверявам ви".

За да подкрепи думите си, Петков заяви, че има основание да смята, че Уорлик се е хвалил с лична употреба на наркотици.

„По-лошо – имам основание да смятам, че той е убеждавал български граждани, че в България трябва да бъдат разрешени производството и продажбата на мека дрога”, добави бившият вътрешен министър.

Депутатът се съгласи, че обвиненията му са остри, но „ние трябва да си даваме сметка кои са факторите в България, които се опитват да решават проблеми. Ако ние допускаме лъжци и наркомани да се бъркат във вътрешните ни работи, това е много лошо за страната”, отсече Петков.

Той отрече конфликтът му с дипломата да е личен и допълни, че не е имал нужда от американска виза, след като тя му бе отнета.

Относно предстоящите президентски избори Петков беше категоричен, че отпадането на изборите още на първи тур би било катастрофа за БСП.

„Не знам дали кандидатура, която е политически обвързана, би могла да мобилизира нашите симпатизанти“, заяви депутатът  в отговор на въпрос дали БСП би подкрепила кандидатурата на Меглена Кунева за президент.

Още по темата

Петков заяви, че ако премиерът Бойко Борисов не е кандидатът за президент на ГЕРБ, то тогава БСП има големи шансове да спечели изборите за държавен глава.
 
Според него кандидатурата на Цветан Цветанов би била катастрофа.

Петков е категоричен, че БСП разполага с достатъчно сериозни имена, които вече се обсъждат в публичното пространство, като Петър Курумбашев, Меглена Плугчиева, Костадин Паскалев.

"Трябва да извадим достатъчно популярна и силна фигура, която не се нуждае от представяне, а ще излъчва послания и политика", заяви Петков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase