Снимка: БТА
fallback

Сигурността е най-важна при атомната енергетика и използването на атомна енергия. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво.

Според Борисов е необходим трезв анализ по отношение на атомната енергия.

"Много е лесно да се поддадем на емоциите около „Фукушима”, заяви Борисов и допълни, че ако японците бяха задействали навреме защитите на своята атомна електроцентрала и бяха спазили мерките за безопасност, нямаше да се стигне до настоящата ситуация", смята премиерът.

АЕЦ „Козлодуй” е осигурила 36% от електроенергията, произведена в България през миналата година.

За тримесечието на 2011 година централата е повишила производството си със 7%, в сравнение със същия период на 2010 година, или с 300 000 мегаватчаса повече.

Стойността на хранилището е близо 70,5 млн. евро, а проектът е финансиран от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на 1-4 блок на АЕЦ “Козлодуй” чрез Европейската банка за възстановяване и развитие.

В хранилището ще може да се съхраняват 5256 касети с отработено ядрено гориво. Идеята е в бъдеще капацитетът на съоръжението да бъде увеличен. Тяхното съхранение ще бъде за срок до 50 години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

[[[

преди 12 години

Г-н Б. виждаме, че сте доста компетентен по отношение на централата в Япония, тези хора трябва да се получат от нас, та дори и от Вас самия. След като нашия АЕЦ е вдигнала толкова производството (7%), не се учудвам, че и тока ще скочи от 1 Юни. А тези 70,5 млн. евро кааак ще ни се отрази на джоба, ако знаете г-н Б. няма да Ви казвам, та нали сте компетентен по всички въпроси, защо да Ви казвам!

110

мо

преди 12 години

Оплачете се де, всичко изчетох и не разбрах къде е това хранилище, да не е старото до Ихтиман?Тя тая работа със съхранението на отработеното гориво не е лесна

109

До анонимен 108

преди 12 години

И само от време на време се обажда на Танов да върне приятелчето му дето рита с него в Митницата, че бил зле на новото място, или да разкара инспекторите от еди коя си фирма. Или може би като кмет на столицата се оправи поне с един проблем - да речем ***. Или като глав сек при царя освен да броеше труповете друго не правеше. Или сега уж срещу БСП пък прави всичко за големия шлем на Гоце.

fallback