Няма да съм този министър, който заради бълхата ще изгори юргана, защото от другата страна залогът за следващата година е 1,2 милиарда.

Така земеделският министър Мирослав Найденов коментира протеста на животновъдите преди началото на заседанието на правителството.

„Не знам защо точно днес животновъдите решиха да протестират, след като утре ще заседава консултативният съвет по животновъдство, сформиран по тяхно желание“, добави министърът.

Протестът на животновъдите е заради неизплатените субсидии за пасища. Животновъдите искат да се срещнат с премиера Бойко Борисов заради наложените им санкции.

Причината е разминаване между подадените от тях заявления за директни плащания с новите данни от цифровите ортофотокарти.

Според Найденов проблемът е, че през 2009 година са заявявани определени площи, които в 2010 година са били изплатени на животновъдите, но когато са закупени сателитните изображения, се вижда, че част от тези площи не бива да бъдат подпомагани.

„Аз съм готов да покажа – има декларирани за подпомагане гробища и дъбови гори. Това ливади ли са", попита Найденов.

Той е категоричен, че основното искане да бъдат опростени наложените глоби на всички няма как да се случи.

"Те знаят, че ако държавата опрости тези наложени глоби, ще последва незабавна реакция от Брюксел и санкция за България – връщане на същата сума и спиране частично или напълно на земеделските фондове. Това вече се случи веднъж и аз няма да съм този министър, който заради бълхата ще изгори юргана, защото залогът за следващата година е милиард и двеста милиона", мотивира се министърът.

Той отбеляза също, че заедно с животновъдите е разписана процедура, съгласно която недоволните от наложените санкции могат да ги обжалват, а комисия с техни представители ще каже дали има основание това да стане.

Там където има основание, министърът може да отмени наказанието, но това може да стане на базата на обследване на всеки конкретен случай, добави Мирослав Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase