Снимка: Архив Булфото
fallback

Увеличава се възрастта, до която жените имат право на ин витро процедури. Това предвижда проектът за изменение на Наредба 28, качен на сайта на МЗ.

В момента жените имат право на ин витро процедури до навършване на 43 години. С новите промени тази възраст ще бъде до настъпването на менопауза.

Процедурите, които ще се извършват след навършване на 43-годишна възраст обаче, няма да се финансират с държавни средства от фонда "Асистирана репродукция“.

Oще по темата

Причината е, че с напредването на възрастта рязко намаляват шансовете за забременяване и така обществените средства не могат да бъдат максимално ефективно изразходвани.

С промените в наредбата за първи път ще се въведе възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки.

В момента подобно ограничение няма и това създава рискове за раждането и отглеждането на едно дете от родители в прекалено напреднала възраст.

С проекта се въвеждат и редица технически изисквания, на които трябва да отговарят центровете и лабораториите за асистирана репродукция.

Целта е да се гарантират максимално безопасността и ефикасността на процедурите за пациентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

yzmrmlhlcn

преди 12 години

i5lyFN , [url=bqudtpkbwnxa/]bqudtpkbwnxa[/url], [link=veydjvytinxg/]veydjvytinxg[/link], mdkmiwhtfuby/

30

Критикари,за какъв

преди 13 години

егоизъм говорим?В наше време много младежи,щом завършат средно образование,тръгват за чужбина -да учат или да работят.Ако се устроят там,родителите им се радват и се оправят тук сами,както могат.Които останат в Бг,надявам се най-после да преодолеят идиотския модел на живеене с мама и тате,след като навършат 18 г.- в Европа отдавна вече това се счита за нелогичен и неморален модел на живеене.Значи какво остава?Някои закъснели хора искат да създадат дете с техен ген,а не да осиновяват ***.

29

анонимна

преди 13 години

Лесно е да се каже "осинови", как се става родител на теория е лесно да се каже.... и кое било най важното . Обществото ни е такова, че осиновители и осиновени знаят през какви абсурди трябва да минат за да се случи това в нашата хубава държавица, а да не говорим след това .... какви хора има и как нараняват. Ама отстрани много е лесно, съвети да се дават.

fallback