Гетералният секретар на ООН Бан Ки-мун Снимка: БТА
fallback

Ерата на безнаказаността отмина, ние отиваме към една нова ера на суверенитет и отговорност.

Това каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в обръщението си пред участниците в международната конференция "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия Изток" в София.

"Всеки, който извърши престъпления срещу човечеството, нарушава този фундаментален принцип на човешките права, нарушава правата на собствения си народ и той ще бъде държан отговорен", каза Бан Ки-мун.

Той сравни днешните бунтове в арабския свят с промените отпреди 20 години в Източна Европа, които доведоха до падането на Берлинската стена и социалистическата система.

Революциите в Източна Европа бяха нежни, кадифени, безкръвни, каза генералният секретар на ООН. А какво наблюдаваме днес в Близкия Изток и Северна Африка - тамошните революции са удавени в кръв, допълни той.

Местните диктатори избиват собствените си народи. Тези народи нямат своя ангел спасител, който да пази хората. Бан Ки-мун посочи, че не е ясно как ще завършат арабските бунтове. "Крайната цел не е ясна. Може да се окаже и много опасна", подчерта генералният секретар на ООН.

По-късно Бан Ки-мун се срещна и с президента Георги Първанов. Пред него той подчерта водещата роля на образованието за повишаване на качеството на живот в света и оцени високо приноса на България като донор и участник в поетите от ООН ангажименти в тази сфера.

Георги Първанов пък припомни тезата си за превръщане на образованието в приоритет на държавната политика като основен фактор за социално и икономическо развитие.

Бан Ки-мун оцени високо инициативата на президента Първанов “Културни коридори”, която стартира през 2005 г. под егидата на ЮНЕСКО и отбеляза, че България може да служи като пример на Балканите за мирното съжителство на различни култури и религии.

Георги Първанов и Бан Ки-мун обсъдиха въпросите на енергийната сигурност след аварията в ядрената електроцентрала “Фукушима”. Двамата отбелязаха необходимостта от въвеждането на високи и ясни критерии за сигурност, които да гарантират безопасното използване на ядрената енергия. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

КИТАЙКА

преди 13 години

ОТМИНАЛ СИ И ТИ !

83

Анонимен

преди 13 години

Въобще някога ще може ли да се четат коментари?

82

абе

преди 13 години

този до кога ще ръси глупости. Били сме пример за толерантност. Той виждал ли е в Западна Европа каква е толерантността? Толкова ксенофобска държава като България няма.

fallback