Снимка: Архив Булфото

Десет чувала от насипания строителен материал по трасето на АМ „Тракия” между Стара и Нова Загора бяха взети като проби, които да бъдат изследвани в лаборатория.

"Ще изследваме общо 9 показателя, посочени от възложителя – ДНСК, за носимоспособността на пътя и годността на строителните материали", обяви Нели Вълчева, шеф на лабораторията на „Пътни строежи – 2001”, която ще извърши анализа.

Още по темата

Бургаската лабораторията е акредитирана преди 10 години и е спечелила с най-добра оферта и липса на конфликт на интереси, поясниха от строителното министерство.

Резултатите ще са готови до 45 дни.

За разлика от предния път – 19 април, днес метеорологичните условия позволиха взимането на пробите, тогава проливен дъжд осуети широко рекламираната кампания на МРРБ.

През март БСП обяви, че част от магистрала „Тракия“ се строи върху пепел.

Социалистите и бившият зам. строителен министър Димчо Михалевски показаха на пресконференция буркан с пепел и обявиха, че в основата на 32-километровия участък от Стара до Нова Загора не се полага качествен инертен материал, а отпадъчна пепел от въглищни мини.

Тогава те съобщиха, че са дали пробите в лаборатория на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Веднага след това Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) възложи на лаборатория да направи спешно изпитване на материалите, които вече са вложени в строежа на магистралата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase