Снимка: архив Булфото

Националното ръководство на ДСБ обяви официално, че номинира за кандидат за президент Светослав Малинов, съобщи лидерът на ДСБ Иван Костов.

Малинов е дал съгласието си да участва в предварителния вот на Синята коалиция за излъчване на десен претендент на президентските избори през есента. От СДС вече обявиха, че залагат на Румен Христов.

Ако има и други издигнати кандидати от ДСБ, които потвърдят съгласието си да участват, на 14 май на национално съвещание на партията ще реши с вътрешен вот кой ще е кандидатът на тъмносините. На следващия ден ще е изборът за кандидат за кмет на София.

Иначе работна група от представители на СДС и ДСБ започва да подготвя политическо обръщение към симпатизантите на Синята коалиция за предстоящите президентски и местни избори.

Тя ще разработи и правилата, по които ще се проведат предварителните избори за общ кандидат за президент и за кмет на София.

Още по темата

„Светослав Малинов е един от хората, радетели за Синята коалиция. Той даде идеята и работи за нея“, аргументира избора си Иван Костов.

„Той е избран с листата на Синята коалиция в Европейския парламент, печелил е доверието на хора от ДСБ, СДС, млади избиратели. Има политически опит и силна платформа“, похвали го лидерът на ДСБ.

„Предварителните избори са запазено ноу-хау на автентичната десница в България“, подчерта той.

"Винаги има притеснения за уговорени мачове. Ние обаче не участваме в никакви договорености, не купуваме гласове, не се пазарим", отсече Костов. 

„Уважавам Румен Христов като кандидат на партньорите ни от СДС. Смятам преди всичко да спечеля вътрешните избори, а не да се движа по логиката да побеждавам когото и да било“, каза от своя страна Малинов, запитан как ще надделее над конкурента си от синята партия.

Според него първичните избори са най-бързият начин да се установи контакт с избирателите. "В края на този процес кандидатът на Синята коалиция за държавен глава ще излезе много по-силен, отколкото би бил, ако просто се бяхме договорили като партийни ръководства", убеден е той.

„Ще се опитам да убедя избирателите, че бих бил добър кандидат за президент. Бих привлякъл нови избиратели“, категоричен беше Светослав Малинов. Той призна, че още няма никаква идея кой евентуално би бил неговият кандидат за вицепрезидент. „Тези "бели кахъри" ще ги решаваме по-нататък“, допълни Малинов.

Предварителните избори за кандидат на Синята коалиция ще са отворени за всички български граждани.

"Ще предложим да се гласува само по постоянен адрес, за да се избегнат манипулации и двойно гласуване", обясни зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.

Разкритите секции ще са на базата на получените гласове за Синята коалиция на последните парламентарни избори. Възможно е да има и гласуване онлайн. 

Румен Христов може да бъде кандидат на цялата обединена десница в България, каза по-рано лидерът на СДС Мартин Димитров след провелото се съвещание на Синята коалиция в централата на ДСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase