Показното единство по скандала. Снимка: БТА
fallback

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков отстъпи от първоначалната си категорична позиция, че шефът на НЕК Красимир Първанов е предал националните интереси с подписването на скандалното Споразумение 12, което предизвика политически скандал миналата седмица, но публично беше потушен от премиера Бойко Борисов.

“Имаме капацитет и възможности да защитим националните си интереси”, категоричен бе Трайков пред bTV.

Той поясни, че ако до 1 юни българската и руската страна не са се споразумели по всички въпроси около строителството на АЕЦ „Белене“, то срокът за преговори може да бъде удължен.

Миналата седмица обаче Трайков беше категоричен, че Първанов е подписал с руската страна договор с обвързващи клаузи, което изрично му е било забранено.

Според икономическия министър ситуацията вече била изчистена, било станало недоразумение, което прераснало в скандал. 

Oще по темата

„Нямам конфликт и неприязън към подчинените си. Има правила, които трябва да се спазват. Който не ги спазва, ще има съдбата на г-н Първанов“, отсече обаче Трайков и допълни: "Г-н Първанов излъга и тук слагам точка на отношенията си с него".

Министърът бе категоричен, че не се чувства унизен от факта, че премиерът отмени решението му за уволнението на Първанов или от каквито и да било реплики, изречени по негов адрес в последните дни.

“Г-н Борисов има право да има изисквания към министрите си. Който се сърди, прав му път”, отсече Трайков.

Той съобщи, че е представил пред премиера мотивите, с които иска отстраняването на Първанов от длъжност, и той, изглежда, ги е приел. Предстои обаче предложението да бъде обсъждано и гласувано от Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

„Играя по правилата, слушам мненията на отбора – членовете на правителството, а какъв ще е резултатът, предстои да видим“.

Така министърът на икономиката пък коментира последното предупреждение, дадено му от премиера Бойко Борисов след скандала около АЕЦ “Белеле”.

“Да се оттеглиш, винаги е опция, ако прецениш, че не можеш да постигнеш повече и не се справяш с работата си”, заяви Трайков и допълни, че той се чувства уверен, че кабинетът като цяло може да направи още доста полезни неща.

“Проектът за АЕЦ “Белене” остава при мен. Наехме един от най-добрите консултанти по ядрените въпроси и в следващите месеци очакваме неговия експертен анализ”, каза още министърът. И за пореден път изтъкна, че най-важното в случая е да бъде договорена добра цена за централата и енергията, която тя ще произвежда.

Министър Трайков обеща, че обществото ще бъде информирано за всичко важно по тази тема и при всички случаи тя трябва да бъде подложена на широко обществено обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

246

монке

преди 13 години

Мдаааа, снимката е много показателна! Вижте кой е в средата - монито дянков. И с право е в средата, защото другите са му свитата. Главният съсипнник на България и резидент на соломон брадърс командва парада. Тиквата е само негов,пардон-на соломоните палячото! Пък водевила с аец Белене не е нищо друго, освен поредно тука има,тука няма......

245

totka

преди 13 години

БЪЛГАРИЯ ЗАПРИЛИЧА НА МУТРЕНСКА БРИГАДА НАЧЕЛО С БОЙКО,,,,,,СРАМ, СРАМ,,СРАМ.

244

Петър

преди 13 години

Пътя ще го хванете вие всичките АНТИБЪЛГАРИ от гроб.Унищожихте държавата и народа.Ще доиде време когато ще трябва да отговаряте за геноцида които извършвате.

fallback