Снимка: Булфото

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заминава за Москва, за да участва в заседание на българо-руската междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

Очаква се там да бъде поставен отново въпросът за АЕЦ „Белене”, въпреки че не е ясно дали Трайков ще се срещне с руския си колега Сергей Шматко.

Във вторник министърът уволни директора на НЕК Красимир Първанов заради подписано споразумение между НЕК и руската „Атомстройекспорт“, с което страната ни се задължава до 1 юни да подпише окончателно за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Трайков заяви, че шефът на НЕК е нерушил правомощията си като е подписал въпросния документ – Допълнение 12 към договора за АЕЦ „Белене“.

Още по темата
5 апр 2011 19:34

В остро изказване министърът коментира, че очевидно руският натиск в България е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят.

Уволнението на Красимир Първанов обаче не отменя подписания договор.

Така страната ни може да се окаже в ситуацията да парафира окончателен договор, без да са ясни критериите за безопасност на централата и и допълнителните разходи, т.е. без да има окончателна договорка за цената.

Същевременно, посланикът на Русия у нас Юрий Исаков заяви, че проектът „Белене“ отговаря напълно на интересите на България.

Пред ИТАР-ТАСС той окачестви думите на министър Трайков като „излишно емоционални и противоречащи на стила на конструктивен диалог, воден по проекта между представители на двете страни“.

В коментар на ситуацията руски експерти предполагат, че уволнението на директора на НЕК няма да попречи работата по АЕЦ „Белене“ да продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase