Джеймс Уорлик посъветва да има и ефективно МВР. Снимка: БТА
fallback

В България има две правосъдни системи – едната е за богатите хора с власт, които остават над закона, а другата – за обикновените българи, заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Той участва в кръгла маса на тема "Националната сигурност – стратегически обхват на престъпността“, организирана от асоциация "Джордж Маршал – България".

„Голямото предизвикателство пред България е да установи върховенство на закона, за да няма двоен аршин в правораздаването“, заяви американският посланик, цитиран от Дарик радио.

Докато обикалял из страната Уорлик забелязал, че има хора над закона.

По думите му богатите, властни и влиятелни хора се ползват от една съдебна система, благодарение на която се разхождат свободно по улиците.

"Повечето българи вече не искат да търпят това", коментира Уорлик.

Според него на първо място трябва да има ефективно МВР, което не само да извършва необходимите арести, но и да гарантира правата на гражданите и да събира годни за съд доказателства.

Той посъветва да се обърне сериозно внимание на българския закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

Главният прокурор Борис Велчев и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев посрещнаха "с недоумение" позицията на Уорлик.

"Ползваме се от случая да заявим, че както и досега, съдиите и прокурорите ще продължат усилията си за утвърждаване върховенството на закона по отношение на всички български граждани", пишат Велчев и Груев в специално изявление до медиите.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

296

чужденец

преди 12 години

прав си Кирчо, лъжат безочливо, защото независими, ненаказуеми, недостъпни и неконтролируеми. Иамаме пазарна икономика и в съда.

295

КИРЧО

преди 13 години

Всички, които са се изказали против посланика, нещо не са в час за какво става дума, ама чешат простотията. Аз повече от 10 години водя имотни дела и да ви кажа, мога да издам брошурка, в която да опиша как могат да ви прецакат и съдии, и вещи лица, и адвокати. Когато доказателствата са много ясни и немогат ги прескочат, тогава директно най-нагло лъжат. Пет членен състав ми отмени спечелено дело с 5 лъжи в мотивите, а след жалба до ВСС ми отговориха, че съда решава делата по вътрешно убеждение.

294

Анонимен

преди 13 години

301, познавах един нашенец от сой. Преди години отиде там за да се поразтъпче и да види ще ли се прихване. Върна се с подвита опашка и на всеослушание заяви, че "немало такава полицейска д'ржава"!Защо ли? След време призна, че не можело като у нас - да си кара с колкото му скимне; да се "оправи" с полицаите; да пикне край магистралата, като е на зор и други разни такива ежедневни. Трудно му било да се аклиматизира...Та, любознателен съм, да не си и ти препатил за подобни нашенски изцепки?

fallback