ДАНС се захваща с шефа на НЕК, каза министър Трайков. Снимка: БТА
fallback

Директорът на НЕК Красимир Първанов е освободен от поста си  заради нарушаване на правомощията си. Това съобщи министърът на икономиката,  енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той посочи, че при  подписаното във вторник споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт" за  удължаване на срока на договора за АЕЦ "Белене" Първанов е нарушил правомощията си, като е подписал обвързваща клауза - до два месеца да се подпише окончателно споразумение по проекта. 

 ДАНС ще се заеме със случая защо Първанов е превишил правомощията си. 

Подписани са два документа - меморандум, който дава на  двете страни три месеца, за да се направят допълнителни  изследвания на критериите за безопасност на централата - и това  е добре, каза Трайчо Трайков.

Вторият документ обаче -  Допълнение 12 към договора за АЕЦ "Белене", задължава страната  ни до два месеца да се подпише окончателен договор с обвързващи  клаузи, посочи министърът. По думите му това е грубо излизане от мандата за преговори, който е даден на Красимир Първанов. 

Oще по темата

Това показва, че очевидно в България руският натиск е  по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават  националния интерес, да му се противопоставят, заяви Трайков, цитиран от БТА.

Той посочи, че това е мотивът за освобождаването на Първанов от  поста. Въпреки уволнението му обаче подписаният от него договор  остава в сила и страната ни отсега нататък ще трябва да действа  в рамките на това, което е подписано днес, каза Трайков.

Министърът каза, че е информирал премиера какво се е случило и че сега също ще разговаря с него за възможностите, които  оттук нататък предстоят.

Трайков уточни, че според подписаното  споразумение до 1 юни т. г. двете страни трябва да парафират окончателен договор без да са ясни критериите за безопасност и  това какви допълнителни разходи те биха означавали в цената на  централата и без да има договореност за цената. Това е безсмислено и е глупост, защото ако на 1 юни не сме се разбрали,  коя от двете страни ще бъде виновна, коментира Трайков.

Той  подчерта, че Красимир Първанов е подписал документ, който му е  било абсолютно забранено да подписва и че предварително е бил съгласуван друг текст. Според Трайков органите, които се грижат  за националната сигурност, трябва да изяснят защо Първанов е  действал така. 

На мястото на Красимир Първанов за момента ще бъде избран  временно изпълняващ длъжността, каза Трайков, без да уточни  конкретно име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

463

Анонимен

преди 13 години

Дойче веле: Очаква се следващото правителство да бъде съставено от Бойко Борисов. Добре или зле ще е това за страната - според вас?Х. Брам: Досега не съм можел да установя, Бойко Борисов да има цялостна, последователна програма. И като кмет той не успя да постигне нещо съществено. Улиците са пълни с *** и не са в най-добро състояние. Обещанията му са обикновено са по-големи, отколкото може да изпълни. Учудващо е обаче, че независимо от всичко това, за някои Бойко е спасител. Някои хора виждат в него само прекрасно сложения мъж, а не това, дали има политически цели и дали изобщо е в състояние да ги постигне. Удивително е, че вярват, че изобщо може да постигне нещо, независимо от това, че като кмет той не можа да докаже качествата си. Това е наистина удивително, но очевидно е част от българската политическа култура, че не се гледа твърде много към програмите, а просто се свързват определени очаквания с определени личности. Така беше навремето със Симеон, така може би ще стане и сега.

462

Анонимен

преди 13 години

"без да са ясни критериите за безопасност"Бушоните гърмят,централата се строи,после централата гърми и...всичко е ясно.

461

sigma t

преди 13 години

Ако не знаете , да ви кажа.Най- богатия отрасъл на все още живата ни икономика е енергетиката.Там заплатите почват от 1000 лева.Имат безплатни карти за транспорт, получават за храна по 8 лв.дневно , за облекло по още 600 .Да сте чули за конкурси за длъжности в БЕХ или дружествата му?Няма и да чуете.Тоя Първанов е просто поредния жертвен агнец на Трайчо и кликата му.Сега Бойко да го уволни незабавно, както и цялото ръководство на БЕХ и дъщерните му дружества. Там какъв батак е ако знаете???

fallback