Площадката на АЕЦ "Белене"

Президентът закъсня с идеята си за национален референдум за АЕЦ "Белене" и в същото време избърза.

Така зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов коментира пред БТА тезата на Георги Първанов за обществено допитване по темата, което да се проведе заедно с президентските и местните избори наесен.

По думите на Николов държавният глава е закъснял, защото "са подписвани договори и той е бащата на тези проекти".

В същото време, отбеляза депутатът, който е и член на комисията по енергетика, Първанов избързва, защото все още не е ясна цената на ядрената мощност.

Премиерът няколко пъти го пита за нея, но той не отговаря, припомни Николов. Според него, ако се питат хората дали да се строи АЕЦ "Белене", трябва да се каже на каква цена ще се купува токът и каква е сигурността на централата.

Николов добави, че в Европа все още не са определени критериите за сигурност на централите и най-вероятно това няма да стане до края на годината.

Още по темата

При всички случаи те ще бъдат ясни след президентските и местните избори у нас, коментира заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Според Валентин Николов политиците отляво и отдясно се опитват да извлекат максимално дивиденти от проекта "Белене" и да привлекат съответните избиратели.

В това вече се включвал и Георги Първанов, чийто мандат изтича и той не крие политическите си амбиции и дава заявка, че влиза в политически проект, който
ще развива.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ съобщи, че в края на април в пленарна зала ще бъде изслушан премиерът Бойко Борисов по "Белене". Николов смята, че дотогава всички параметри по изграждането й ще са ясни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase