Симеон Сакскобургготски със сестра си Мария Луиза. Снимка: Булфото
fallback

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се обяви категорично против отпадането на наложения през декември 2009 г. от парламента мораториум върху царските имоти.

"Категорично като министър възразявам да бъде вдигнат мораториумът и за целта съм разпоредил на Изпълнителната агенция по горите да следи там да не се извършва сеч", заяви в парламента земеделският министър.

В четвъртък регионалният министър Росен Плевнелиев призова парламентът да преразгледа забранителната мярка върху ползването на т.нар. царски имоти, за да не бъде осъдена България в Страсбург за нарушено право на собственост на Симеон Сакскобургготски.

„Министерството на земеделието и храните е предприело всички необходими мерки за защита на държавния интерес върху собствеността на държавните земи и гори, отнето и възстановено имущество на бившите царе Фердинанд Първи и Борис Трети и техните наследници“, заяви Найденов.

За целта са образувани две съдебни производства в Софийския градски съд и Софийския окръжен съд.

Oще по темата

Целта на делата, които водим, е да се установи, че България е собственик на недвижимите имоти, гори и земи от държавния горски фонд, възстановени от поземлената комисия в Самоков на бившите царе, както и на всички насаждения, трайно прикрепени съоръжения и пристройки върху тези имоти, въз основа на което те да бъдат освободени, припомни земеделският министър.

МЗХ и Изпълнителната агенция по горите следят за запазването и доброто стопанисване на тези гори, стопанисвани от гражданско дружество "Кардам", подчерта още Найденов.

На 18 декември 2009 г. депутатите забраниха продажбата, отдаването под наем и други разпореждания с дворците и горите, върнати на Симеон Сакскобургготски, до приемането на специален закон за “царската реституция”. 15 месеца по-късно обаче закон все още няма.

През август 2010 Симеон Сакскобургготски заведе дело в Страсбург срещу мораториума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

???

преди 13 години

Какво правят в страната ни ли?! Той е монарх, цар на всички българи... това прави в България - живее тук, защото това е неговата родина! Каква точно наглост виждаш в този факт?!? Бил е изгонен от собствената си родина, това е гадост! Бил е в изгнание, а сега се върна обратно там, където му е мястото - в България!

51

Така трябва!

преди 13 години

Тези имоти са си на царската фамилия!!!!! Защо продължават да оспорвят нещо, за което има доказателства?! Въртят политически игри и манипулират общественото мнение, за което ще трябва да плащат всичи българи. Имотите са собственост на Царя и ако в България продължават да използват този казус за политически кампании и вдигане на рейтинг, то Европейският съд ще отсъди в полза на Симеон II като законен собственик!!!

50

всичко си идва на мя

преди 13 години

Всичко си идва на мястото,имотите са безспорно на Царската Фамилия,жалко,че народа ще плати от джоба си политическите и предизборни интриги на разни псевдо-политици.Държавата и без това не може да се грижи за подобни обекти,знаем колко години Евксиноград методично се краде,а това,че е уж народен е лицемерно-там обикновени хора не се допускат,всичко е окупирано от тези,които ви крадат и манипулират всеки ден.

fallback