Магистралите ще "оберат" тежкия и транзитния трафик, смята министърът. Снимка: БТА
fallback

Само 40% от пътната инфраструктура в страната са в добро състояние, около 40 на сто са в средно добро състояние, а 20 на сто са в лошо. Това каза регионалният министър Росен Плевнелиев на конференция.

За периода 1993–1995 г. качеството на пътищата се е влошило драматично от добро към лошо. Лошите констатации могат да бъдат преборени само с ясен план за магистралите, които да "оберат" тежкия и транзитния трафик, който нараства със всяка изминала година в България, посочи министърът.

За реконструкцията на второкласните и третокласните пътища ще се насочат инструментите на оперативна програма "Регионално развитие" и Европейската инвестиционна банка.

"България е много амбицирана да направи прелом в лошата си инфраструктура, до 2020 г. ще се работи много, имаме план и ще успеем", заяви Плевнелиев.

"Категорично сме амбицирани този път да имаме не четири изгубени години за следващата оперативна програма 2014–2020 г., а да бъдем две години напред", каза той.

Сред стратегическите проекти за периода 2014–2020 г. са магистралите "Хемус", "Струма" и "Черно море".

Oще по темата

"България има най-лошата железопътна система в Централна и Източна Европа, защото има оператор, който трябва да бъде реформиран", каза заместник-ръководителят на отдел "България" в главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Карстен Расмусен.

По думите му все още е притеснителен административният капацитет в железопътния сектор.

Експертът отбеляза, че страната изостава в усвояването на евросредствата за транспорт и околна среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Анонимен

преди 13 години

Еми Тиквата що дреме?Или чака да се доставят ленти за рязане..........

92

работещ

преди 13 години

До 87, написал(а): "Боже! И Плевнелиев започна да лъже!!! Нещата отиват към катастрофа! Бойко е заразен!"Не знам на колко години сте, но нима наистина сте вярвали, че Плевналиев е нещо по-различно от Бойко, само защото изглежда малко по-образован? Кое ви е карало да мислите така? Досега той НИЩИЧКО не е свършил, само вдига лозунги. Затова пък, в подопечните му Агенция пътна инфраструктура и Национална компания железопътна инфраструктура има огромни и извънредно добре платени "ръководства".

91

Анонимен

преди 13 години

vbox7/play:742d2539

fallback