Найденов категоричен, че няма други кадри като Калина Илиева. Снимка: Булфото
fallback

Средствата, които страната ни трябва да усвоява по европейските програми, трябва да бъдат управлявани от икономисти.

Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от левицата Петър Курумбашев за кадровата политика във ведомството му.

Според Найденов специалистите притежават необходимия образователен ценз и професионален опит. Мнозина от тях са се обучавали и допълнително за повишаване на ценза си.

Петър Курумбашев обаче посочи, че за изпълнителен директор на Изпълнителна дирекция по семезнание е назначен химик.

„Той няма никаква представа от агрономия”, заяви Курумбашев. Той даде за пример и директора на Дирекция „Животновъдство”, който е завършил търговия, и че единственият специалист зоолог в тази дирекция е в пенсионна възраст.

Oще по темата

„При тези назначения на икономисти мисля, че може би икономическият министър Трайков може да се наложи да назначава растениевъди и животновъди. Не се ли създава впечатление, че в МЗХ летят калинки?”, запита Курумбашев.

„Не знам дали летят калинки, но летят много пари. В общата селскостопанска политика ежегодно влизат 44 % от общия процент на ЕС. По земеделските фондове влизат най-много средства – 3,2 млрд. влизат само по ОП „Развитие на селските райони”, това са почти половината от европейските средства, постъпващи в държавата”, отвърна му Мирослав  Найденов.

Според него тези средства трябва да се управляват от икономисти.

„Не виждам нищо лошо в животновъдството, където става въпрос за преструктуриране на средства, да има назначение на икономист”, добави Найденов.

По-важни са резултатите, а те са такива, че усвояването на европейските средства в селското стопанство е много по-добро от времето на предишното управление, категоричен е министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

lzxsnthvf

преди 12 години

89

Hines

преди 12 години

At last, someonees up with the "right" anewsr!

88

оле

преди 13 години

За съжаление в Обл.Зем служби ,както и в Общинските служби по земеделие хора назначени без нужното проф.образование колкото искаш.Учители,пенсионирани военни,завършили стъкларски и керамични техникуми,шивачки - такива са кадрите на министър Найденов.

fallback