Снимка: Булфото
fallback

България не трябва да участва във военната операция, но трябва да подкрепи всички действия за преодоляване на хуманитарната криза. Тази позиция изрази президентът Георги Първанов по повод последните събития в Либия.

Държавният глава свика днес на кратко съвещание ген. Симеон Симеонов, началник на отбраната, ген. Любомир Ангелов, зам.-началник на НРС и Веселин Иванов, изпълняващ длъжността директор на служба "Военна информация" по повод последното развитие на ситуацията в африканската , съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН за налагане на забранена за полети зона над Либия обедини световната общност около необходимостта да се спре незабавно насилието и да се преодолее хуманитарната криза”, се казва в позицията на държавния глава.

Той изрази надежда , че обявените на срещата в Париж намерения в изпълнение на тази резолюция ще защитят цивилното население и няма да бъдат допуснати жертви.

„Едва ли има някой по-заинтересован от нас, българите, от отстраняването на режима на Кадафи, тъй като години наред шестима невинни български граждани страдаха от произвола на либийския режим”, изтъква президентът.

Според него истинският международен натиск е закъснял не с 2 или 3 седмици, а с години.

Президентът Първанов изразява надежда, че при предприемане на военни действия ще се спомогне за решаване на проблемите на либийския народ, а не за тяхното задълбочаване, както и че те биха допринесли за стабилизиране на ситуацията в целия регион.

„Не смятам, че България трябва да участва в операцията по осигуряване на въздушното пространство над Либия, но ако в рамките на НАТО и в ЕС има дискусия за това кой с какво може да подкрепи прилагането на санкциите и хуманитарната операция, със сигурност нашата страна ще разгледа възможностите, с които да се включи в тези действия”, коментира от своя страна  министърът на външните работи Николай Младенов.

Oще по темата

„Този режим вече няма легитимност, той е непредсказуем, нерационален и с него преговори не могат да бъдат водени”, добави външният министър.

По-рано днес военният министър Аню Ангелов заяви, че български летища и военни бази няма да се използват при евентуална военна операция на НАТО в Либия.

До момента нямало искане за използване на български летища за нанасяне на каквито и да е удари по обекти в Джамахирията и стратегически не било обосновано да се използват базите ни поради отдалеченост.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

245

Калашников

преди 13 години

Преди 40 години в казармата ни казаха,че като държава ще ни затрият и сега им вярвам.Унищожиха всичко човешко,ценно което имат всички държави,самочуствие.Нямаме нищо и не знам,дали имаме сили да защитим симите себе си.При такава омраза по между ни остава да ни раздадат оръжие и не виждам кой ще ни спаси.В Япония хората се чудят как да се спасят,а на другия край в Африка избиват мирни граждани в името на нефта.Какво става?

244

rumen221

преди 13 години

Приятели,Проблема не е в това Защо се разбонтуваха обикновенните гладуващи в северна Африка, а ЗАЩО ОЩЕ ТЪРПЯТ ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИЗа сведение на оксиморона - български политици - Сит на гладния не вярва!!! Въпреки това чакаме Парламента (и управници и опозиция) и Президента, да започнат да спазват "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията ни и Лисабонската стратегия на ЕС: Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства. - Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа." Какви са минималните изисквания:- "Жизненият минимум" (гладуването) е 295лв. За физически геноцид!- "Социалния минимум" е 645лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. При по-малко се извършва Национален геноцид децата възпроизвеждат нацията...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2030лв., а средната заплата е само 650лв...Или:- При средна заплата, семейния доход е 1300 лева или по 325 лв., което е по-малко дори от издръжката за едно дете...- 70% от работещите със заплати под 625лв. са Социални аутсайдери, което прави около 5.0 милиона българи- Към тази цифра трябва да прибавим и 90% от пенсионерите - около 1.6 мил.Истината:- Ощо около 6.6 милиона от българското население са Социални аутсайдери. - Да не забравяме и около 0.5 милиона, живеещи с доходи под Границата на глада от 295лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 7.1 милиона, от общо 7.4 милиона, а всичко това е: - Грубо потъпкване на Хартата за правата на човека!Извод:- В България живеят Нормално около 0.2-0.3 милиона души Помните ли кой написа - НАРОДЕ...????, а неговия съратник добави Кой те в таз робска люлка люлее?А ехото тъжно отговаря - Парламент, Правителство и Президент

243

jeko

преди 13 години

"България не трябва да участва във военна операция"... хахахахахахахахаха България НЕ МОЖЕ да участва в каквото и да било. Нямаме нищо ...

fallback