Аню Ангелов. Снимка: Булфото

Български летища и военни бази няма да се използват при евентуална военна операция на НАТО в Либия, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов в парламента.
 
До момента нямало искане за използване на български летища за нанасяне на каквито и да е удари по обекти в Джамахирията и стратегически не било обосновано да се използват базите ни, поради отдалеченост.

"Има достатъчно военни бази в Италия, Испания, остров Крит. Нито е имало искане, нито има нужда, от стратегическа гледна точка, да се използват летища в България за нанасяне на удари по обекти в Либия.

Ние не можем да осигурим самолети за осигуряване на зоната, забранена за полети, защото самолетите ни не са съвместими с натовските. Нямаме готовност за изпращане на военни сили, защото няма искане за това.

Готови сме за участие в хуманитарна операция, която ще проведе НАТО и ЕС за изпращане на медицински екипи на границите с Египет и Турция", отбеляза министърът на отбраната.

Той не изключи и възможността за изпращане и на една фрегата в срок от три месеца, която да участва в налагането на оръжейно ембарго по море. Това е въпрос, който ще бъде обсъден и решен от Министерския съвет, уточни Аню Ангелов.

В Министерството на отбраната е организирано 24-часово дежурство, формирана е военно-оперативна група и обстановката в Либия се следяла внимателно.
 

България не може да се чувства застрашена, няма да има промяна в степента на бойната готовност,подчерта министърът.

Още по темата

Нямаме готовност да изпратим български военни, каза още Аню Ангелов. И добави, че се очаква специална конференция в рамките на НАТО, на която да се приемат плановете какви сили да бъдат използвани - било за налагане на оръжейното ембарго, било за осигуряване на самата зона за полети.

Подкрепяме либийските граждани, важно е България да подкрепи стремежа на либийския народ към демокрация, подчерта Аню Ангелов.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase