Снимка: Булфото
fallback

Парламентът обсъжда на първо четене промените в Закона за съдебната система.

Измененията засягат полагането на един конкурс за атестирането на съдиите, прокурорите и следователите. И на втори конкурс, свързан с проверка на нравствените качества на магистратите преди назначаването им на определена длъжност.

От „Коалиция за България” обявиха, че няма да подкрепят измененията. Според Михаил Миков това е поредният опит за тричане на съдебната система.

"Защото тя е с вързани ръце по отношение на атестирането на магистратите", каза той.

Миков припомни, че повече от два месеца и половина Висшият съдебен съвет не може да проведе конкурси. Депутатът от левицата подкрепи думите си с пример от работата на Софийския градски съд. Заради голямата натовареност на съдиите на година на един магистрат в градския съд се падат по 1100 дела.

"Заради забавените конкурси за магистрати, в съдилищата често се командироват съдии от други места. Какво се получава? Работи година и половина в СГС,  после „наше момче” минава през Висшия съдебен съвет и този, който е бил командирован, айде да бъде така добър да се върне там, откъдето идва", коментира Миков.

И попита какво налага през месец март да се приемат 14 параграфа от закона, които да влязат в сила чак през следващата година.

"За това казвам, че това е опит за тричане в съдебната система. Важното е да ги въртят бързо с въжето и да ги хвърлят от време на време в студената вода", обясни Михаил Миков.

Лютви Местан от ДПС репликира Миков с аргумента, че тричането може и да е здравословно за съдебната система.

"Етимологията на думата означава бесене с цел освобождаване на зли духове за здраве. Този знак е натоварен с положително значение. Може би наистина се нуждае от тричане", допълни Местан.

Екатерина Михайлова от „Синята коалиция” даде принципната си подкрепа за законопроекта с аргумента, че той предвижда атестация и конкурсно начало на входа на съдебната власт за магистрати. Но също не спести критиките си към управляващите.

"Това не е реформа, Висшият съдебен съвет стои с непопълнен състав, за да може да бъде контролиран", коментира синият юрист.

Михайлова упрекна мнозинството, че работи на парче: "Това, което виждаме, не е реформа, колеги. За втори път предлагате парламентът да се произнесе за идеята за реформиране. Моля ви, изяснете какво точно смятате да правите в съдебната власт. Какви сигнали изпращаме към съдебната власт – грешни решения и да променяте току-що приети закони", допълни тя.

Правосъдният министър Маргарита Попова взе думата, след като изслуша аргументите на опозицията.

Тя обясни, че в съдебната система трябва да се внимава кой влиза и затова подборът на входа трябва да е със завишени критерии. Попова обясни, че от целия дебат в парламента е разбрала, че някои от депутатите не искат критериите да бъдат завишени.

"Кандидатите за магистрати трябва да преминат един курс за обучение в рамките на 9 месеца – това е европейски стандарт". Попова обясни още, че обучението се провежда от Националния институт по правосъдие, който е към ВСС, а не към правосъдното министерство.

"Никой преди да е положил изпит и преди да знае какъв му е балът, не може да знае къде ще отиде", беше категорична тя.

По думите й може би затова системата е на този хал – защото на някои хора им е осигурявано предварително работното място.

С гласуване в залата законопроекта подкрепиха 93-ма депутати, 18 го отхвърлиха, а 18 гласуваха „въздържал се”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Жоро

преди 13 години

А бе, тричене си трябва!

66

Смехуран

преди 13 години

Господа депутати, вие не можахте ли най-после да разберете,че единствено четири неща оправят тази прогнила съдебна власт: 1.Изборност на магистрати на всички нива. По този начин тази безнаказаност, която демонстрират фелфебелите в поли от СГС и САС, освобождавайки Маргените, бившия зам.министър на МВР Р.Мустафа за рушвет на стойност 1000 хил.лв, Килърите, Баретата, Н.Цонев и съдията от СГС Сантиров, Трактора и т.н., ще свърши, защото тези съдии просто няма да бъдат избрани. 2. Да няма несменяемост на магистратите след определен стаж. Въвеждането на изборност ликвидира и този проблем. 3. Пенсиониране на магистратите на 50 г. По този начин съдебната система ще се изчисти от много магистарти, били преди 10-и ноември защитници на соц-строя и БКП, а сега са топмагистарти- Груев, Ев.Танчев, ген.Пенгезов, доста съдии от ВКС, ВАС, ВАпС, членове на ВСС.4.Съдии, забавили неоправдано разкриването на съдебни дела за хора, злоупотребили с власт, корумпирани, извършили престъпления, прокурори и следователи, смачкали досъдебни поризводства, както и съдии, издали нелогични присъди , да бъдат отстранявани от своя пост като некадърни. При нужда, да се използва детектор на лъжата. Разбирам възражението на магистратите, понеже те не се смятат за престъпници, но за съжаление немалко процеси напоследък говорят обратното че магистрати и престъпници играят комбина. Ще се проверяват именно тези, злоупотребили със служебно положение, а не всички! И защо недобросъвестните черно- и червенодрешковци ще се крият в общата маса, а тя ще ги защитава! Защо в такива случаи да не се използва полиграф?!

65

ves666

преди 13 години

toia atestat da ne bi da e ,ot glavnia prokyror do advokata ,sastezanie na sadebnata sistema po korypcia,ciala balgaria znae kolko sa korumpirani .

fallback