Известни личности подкрепиха борбата с монополите. Снимка: Булфото

В новия закон за енергетиката ще удовлетвори част от исканията на Гражданската инициатива срещу монополите.

На 21 декември 2010 година движението, водено от популярни творци като Силвия Кацарова, Латинка Петрова, Камелия Тодорова, внесе в Народното събрание над 700 хиляди подписа на българи срещу политиката на монополните дружества, работещи на територията на страната.

С днешна дата, след повторна среща с представители на ГЕРБ в парламента, стана ясно, че предложенията на гражданското движение се приемат. От Държавната комисия по енергийно и водно регулиране членовете на движението искат:

1. Да се увеличи гражданското участие в Консултативния съвет на ДКЕВР, който взема решенията на регулаторния орган.

2. Да се създаде специално звено за енергиен одит, което да работи с първични документи на монополните дружества и да има достъп до класифицирана информация.

3. Да се въведе „горна граница” за цените на монополно предлаганите услуги.

4. Да се ускори пълна либерализация на търговията с електрическа енергия.
 
Красимир Луканов, който е председател на Гражданска инициатива срещу монополите, допълни, че движението е получило над 16 000 сигнала на битката на български граждани с монополите.

Част от исканията са за премахване на такси за ползването на електромер и водомер. Хората искат да премахнат всякакви такси за регистрация на абонати.

В случай на предварително прекратяване на договор с мобилен оператор неустойката да не надхвърля 10% от размера на таксата до края на прекратяването на договора. Настоява се още за бърз и лесен пренос на номерата на мобилните оператори.

От гражданското сдружение обясниха, че техни сътрудници юристи дават безплатни съвети на потребители, недоволни от монополите, в цялата страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase