Снимка: МВнР

Франция приветства постигнатото от България досега за Шенген. На среща с българския външен министър Николай Младенов френският му колега Ален Жупе се ангажира в следващите месеци да следи отблизо и добронамерено процеса.

Франция изрази воля за съвместна работа в европейската рамка за постигане на тази цел въз основа на проверим напредък на място и без изкуствен график.

По отношение на кандидатурата на България за Шенген Николай Младенов заяви, че правителството има твърда позиция по нелегалната емиграция и взима всички мерки за сигурността на границите, както за да покрие шенгенските критерии, така и заради българските граждани.

Още по темата
Основна тема на разговорите между двамата външни министри беше ситуацията в Северна Африка и Близкия Изток. Те се обединиха около разбирането, че са необходими спешни мерки за преодоляване на хуманитарната криза в Либия и по нейните граници. Трябва да има ясна международно-правна рамка на усилията за умиротворяване, подчертаха министрите.

"От сърцето на Кайро до предградията на Триполи, хората в Северна Африка искат по-широко представителство в управлението на страните си, искат ограничаване на корупцията и смяна на режима", заяви Николай Младенов преди днешния Съвет на министрите на външните работи на ЕС.

Връзките с Франция са от голямо значение за нас и нашата цел е да ги развиваме, както в двустранен икономически план, така и в рамките на диалога в ЕС. Искаме да развиваме партньорството си в енергетиката - особено в ядрената енергетика и във формулирането на обща европейска енергийна политика, каза още българският министър на външните работи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase