Правителството допълни днес списъка с неотложните мерки, които трябва да се изпълнят за постигане на присъединяването ни към Шенгенското пространство.

В новия документ са разписани нови 11 стъпки. Реализирането им ще позволи подобряване на състоянието и поддържане на инфраструктурата в зоната на граничните контролнопропускателни пунктове Калотина, Капитан Андреево, Лесово, Малко Търново и Гюешево, хвалят се от правителствената пресслужба.

Мерките предвиждат:

– монтиране на нови заградителни съоръжения;
закупуване на светофарни уредби;
асфалтиране на пътни настилки;
полагане на нова хоризонтална маркировка;
подмяна на електроинсталации и др.

За изпълнението на новите мерки кабинетът отпуска 720 280 лв.

Само преди седмица след среща на външните министри от ЕС стана ясно, че Румъния е напълно готова да се присъедини към Шенген, но членството й е блокирано от България, която не е напълно подготвена.

Още по темата

Според председателството на ЕС това официално разбива общата кандидатура на двете съседни страни да влязат в пространството през март.

"Затова сега целта на унгарското председателство на Евросъюза е до края на юни да бъде взето политическото решение за членството ви", обяви г-жа Юдит Ланг - посланик на Унгария у нас.

По думите й работната група, която оценява подготовката за присъединяването, ще посети България по-късно през март, след което ще бъде изготвено окончателно становище за степента на подготовката.

"Надявам се, че до края на годината България ще бъде член на Шенгенското пространство", каза в заключение дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase