Ивайло Калфин. Снимка: БТА

България трябва да заяви участие към всички механизми, които се случват в Еврозоната и да поиска пълни гаранции при вземането на решения. 

Това заяви на пресконференция на гражданско движение АБВ евродепутатът Ивайло Калфин.

По думите му, в момента в европейските страни тече процес, който е обратен на процеса на интеграция, създавана от 50 години от ЕС. 

Част от решенията, които досега се вземаха на общностно равнище, в институциите (Европейски съвет, Европейски парламент) се изтеглят от тези институции и се пренасят на междуправителствена основа, в различни формати в правителствата,посочи Калфин. 

Той допълни, че това се случва с т.нар. мини промяна в Лисабонския договор, която предлага механизма за финансова стабилност на Европа. 

В момента финансовата стабилност частично се гарантира от европейския бюджет, но тенденцията е тя изцяло да излезе от компетенциите на европейските институции и да отиде на междуправителствено равнище, каза Калфин.

По думите му, консултации със страните-членки на еврозоната се правят на основата на германско предложение за т.нар. пакт за конкурентноспособност, представено в Евросъвета.

На практика това предложение пренася голяма част от координацията на икономическите политики в рамките на Еврозоната, което ще се решава от 17 от всички 27 страни-членки на ЕС, посочи той. 

Калфин съобщи, че има и идеи в Европейския парламент за създаване на парламентарна асамблея на страните от Еврозоната. 

Ако се задълбочи тази тенденция, все повече решения ще се пренасят в Еврозоната и на практика всички страни, които не са в нея, ще бъдат изключени от вземането на най-важните решения и България е сред тези страни, заяви той.

Според Калфин това е "изключително притеснително за България" и затова трябва да има една основна цел - да се гарантира, че страната ни ще участва в процесите на вземане на решения.  

Той посочи, че стабилността на еврото е не по-малко важна и за страните, които не са в Еврозната. Ако утре еврото се провали, това ще бъде много тежък удар за българската икономика, която е изцяло свързана с еврото и Еврозоната, каза евродепутатът. 

Той допълни, че ако България няма гарантирано участие в механизми важни за целия ЕС, то ратификацията на тази промяна в Лисабонския договор не би била обоснована.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase