Лошите метеорологични условия в Либия бавят кораба. Снимка: БТА

След хаоса и престараването (по думите на самия премиер Бойко Борисов) с двата самолета, които изпратихме да приберат сънародниците ни от Либия, решихме да се доверим и на съседните държави.

По-късно днес от Бенгази тръгва турският кораб Искендерун, на чийто борд са се качили около 100 българи.

В кулоарите на парламента външният министър Николай Младенов уточни, че плавателният съд ще акостира на пристанището в Мармарис след 30 часа път.

Отлагането на отплаването се наложило заради лошите метеорологични условия в Либия.

Други 10 сънародници са били евакуирани с полет на румънските авиолинии от Триполи, каза още Младенов. Той допълни, че има още няколко българи, които бягат от Либия по суша, за да стигнат в доскоро размирния Египет.

Още по темата

В момента във външното ни министерство обмисляли дали да пратят нов хуманитарен полет за Джамахирията. „На този етап не е взето такова решение”, уточни Николай Младенов.

Външният министър беше попитан два пъти колко българи остават в размирна Либия. И при двата отговора той заяви колко са се регистрирали – 500 души.

Младенов обаче не даде отговор за реално пребиваващите на територията на Джамахирията сънародници. Дипломатът подчерта факта, че не малка част от тях не желаят да се приберат у нас заради задължения на либийски фирми към тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase