Подслушването се е увеличило трикратно през последните години. Снимка: Булфото
fallback

Използването на СРС-та в България е прекомерно.

Тази констатация направи президентът Георги Първанов в началото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, което ще обсъди още и темите за членството ни в Шенген и контрабандата.

„Важно е България да гарантира строго съблюдаване на законовите разпоредби относно използването на СРС-та", отбеляза държавният глава.

Той цитира данни на Върховния касационен съд, според които подслушването се е увеличило трикратно през последните години.

Има ли нови обстоятелства и рискове за националната ни сигурност или терористична заплаха, или увеличението е в рамките на обичайната борба с престъпността, попита Първанов членовете на КСНС.

Той констатира още, че обхватът на прилагане на СРС е твърде висок. В тази връзка Първанов постави въпросите какъв е профилът на подслушваните и каква е ефективността от прилаганите СРС-та, ако се слушат босове на организираната престъпност.

Oще по темата

Той попита още дали може да се говори за немотивирано подслушване и за филтриране на информацията. За мен е важен въпросът за контрола, защото от това, което успявам да доловя, е, че очевидно липсва цялостен контрол върху СРС-тата, отсече Първанов.

По отношение на контрабандата президентът отчете, че тя нараства, а загубите за бюджета били над 1 млрд. лева.

Първанов предложи да се изгради цялостна стратегия за борба с цигарената контрабанда, в това число и по-гъвкава акцизна политика. Държавният глава попита защо се е допуснало изоставане на България от Румъния по отношение на членството ни в Шенген.

Той констатира проблеми в доверието към страната ни от другите страни-членки на ЕС и попита защо членството ни в Шенген е обвързано с механизма за мониторинг на секторите правосъдие и вътрешен ред.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

161

ффф

преди 13 години

Абе Гочо и него няма да го опандизят беееее,двамата с Доган паша са от една и съща школа,ще им ходят раираните дрехи и на двамата...Познайте кво ще им се случи ако влязат там...24ч. боцкане.Пожелавам им го от цялото си сърце да усетят това,което са правили и продължават да го правят на целия народ...*** МРЪСНИ

160

Анонимен

преди 13 години

Гоце Триперо що не вземе да се изнесе от България докато още е на свобода. Този наглец е национален престъпник и мястото му е в затвора, ако БГ беше нормална страна. Да каже колко присвои от ембарговата сделка с Ирак "Петрол срещу храни" и дали от там са му милионите, които даде на Ковачки, за да му ги препере. Случката с убития Архар и страстта му към ученичките му докараха голям срам, като в последния му случай му докара и срамна болест. Да се маха от президенството за да не срами страната ни.

159

хей гоценце

преди 13 години

ГОЦЕ какво не харесваш на подслушването.Май криеш нещо ти или твоите хора.Че виж какво е в Бг. Корупция и мафия.

fallback