Снимка: Булфото
fallback

„Като страна, която членува в ЕС, Република България винаги се е придържала спрямо своите съседи към принципите, които са основополагащи за него – на толерантност, добросъседство и регионално сътрудничество. Същите принципи ние очакваме да бъдат спазени от нашите съседи, особено от тези, които очакват да бъдат членове на ЕС”.

Така, с дипломатичен тон, външният министър Николай Младенов скастри сърбите заради скандала със спряната българска група на границата между двете държави.

Младенов беше провокиран от лидера на „Атака” Волен Сидеров, който също критикува Сърбия с благоприличен тон. Националистът посочи, че съседите са нарушили основна норма на Европейския съюз – тази за свободното придвижване на граждани.

„Отношението към нашите сънародници там продължава да бъде дискриминационно. Агресивно, мога да кажа”, заяви Сидеров, който поиска позицията на българското външно министерство.

Oще по темата

Николай Младенов разказа, че вчера е имал среща с посланика на Сърбия у нас, който обяснил, че няма забрана за полагане на венци пред паметника на апостола Васил Левски. Сръбската полиция взела решение да забрани само шествието поради опасения от безредици.

„Информирахме сръбския представител, че нормалната европейска практика, която би трябвало да съществува между съседни държави, когато такива съмнения съществуват, е да бъдат информирани официалните институции, за да могат да се вземат превантивни мерки”, разказа за срещата Младенов и допълни, че позицията на българската държава била връчена под формата на нота на посланика.
„Груповото спиране на граница е недопустим акт. Ние не предизвикваме провокации, не очакваме такива към нас”, допълни Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

216

продължавам към 222

преди 13 години

Никола Обретенов и Баба Тонка били масони и планирали да убят този и онзи,ама коя майка ще каже и още 5 сина да имах и тях щах да пратя да загинат за свободата!самия Никола лежи 3години,а брат му Ангел лежи 10 години в крепостта Акра-Сирия!относно Левски никъде не пише ,че приема исляма,а гълта отрова да се отрови,а после си разбива главата в зида и полумъртъв го водят на бесилката!Раковски е бил с доста голямо въображение и някои го описват като-"лафустаса",но е бил смел и е знаел 6 езика!

215

до 222

преди 13 години

човек като е чел оттук-оттам се изказва така ,този е такъв,онзи онакъв!Филип Тотю бяга,ама му е наложена смъртна присъда от БРЦК и той никога повече не се появява преди освобождението в Букурещ!Ботев живее по Влашко и Бесарабия 7-8 години преди да загине с четата,а с жена си Венета се запознават в Букурещ,след като тя прави нещо нечувано дотогава-първо бяга от мъжа си в Търново и после от вуйчо си владика,само заради любовтаси-Ботев!чел съм разни смехории,че Ботев бил застрелян от Никола Обретен

214

Прави бугарин

преди 13 години

Не понасям нито Волен - един ненормалник и провокатор, нито "българчето" Ники Младенов ( за несведущите - няма нито капка обща кръв с Петър Младенов, но е половин евреин)! Но в дадения случай на Белград трябва да му се натрие носа! Ние никога няма да си вземем Западните покрайнини, но българите там трябва да живеят с достойнство, не да се гърчат при вида на сръбска шейка и ***! За да усмирят чувствата си спрямо нас, Белград(не сърбите!) отвреме-навреме трябва да бъде поставян намясто! Сурово!

fallback