Доган готов да поеме отговорнст, ако обвиненията на Дал се докажат. Снимка: БТА
fallback

След петчасов дебат дългогодишният зам.-председател на партията Касим Дал беше изключен от партията ДПС.

В негова защита са гласували само четирима души, а един се е въздържал. Подкрепили са го само депутатът Корман Исмаилов и трима членове на Централния съвет от Турция. За изключването му са гласували 146 души от разширеното ръководство на движението.

Основният мотив, с който бившата дясна ръка на Сокола беше изгонен от партията, е, че прави опити да разцепи организацията, разпространява клевети и създава условия за разкол и фракционизъм.

„Постигнах си целта. Важното за мен беше да започне диалог и дебат в партията и това е факт. Аз очаквах този резултат“, заяви Дал.

Той отново припомни, че още сутринта всички областни председатели вече били разписали декларацията за освобождаването му. Под нея са сложили подписите си 27 души.

Бившият втори в продължение на 30 минути е убеждавал съпартийците си в тезите си от „кървавото писмо“ при напускането му от ръководството на движението, че Доган използва партията за лично облагодетелстване, а хората употребява като „салфетки“ и "мъжки секретарки“.

По думите му обаче ефект нямало. Доскорошните му съпартийци били на мнение, че нямало нужда от нов лидер.

Дал разказа, че в края на заседанието самият Ахмед Доган е взел думата и отхвърлил всички отправени към него обвинения.

На въпрос как вижда политическото си бъдеше, бившата дясна ръка на Сокола отговори лаконично: „Ще видим“, но добави, че няма намерение да разцепва ДПС.

Очаквано Ахмед Доган не се яви на пресконференцията. Неговите заместници обаче – Лютви Местан и Христо Бисеров, бяха категорични, че вотът на съпартийците им бил категоричен.

Те съобщиха, че по време на заседанието лидерът на ДПС бил предложил да бъде създадена комисия от експерти, може и международни, която да провери всички обстоятелства около създаването на движението. 

Доган е заявил, че „ако дори една частица" от обвиненията, които отправя Касим Дал, е вярна, е готов да понесе всякаква отговорност пред партията.

Oще по темата

Но ако това не е така, Дал трябвало да се извини пред Централния съвет, а не на Доган, защото „той няма да приеме неговите извинения“, преразказа думите на лидера си Лютви Местан.

Той обаче отказа да уточни върху какво точно ще работи комисията. Експертите обаче най-вероятно ще търсят опровержение на думите на Дал, че ДПС и Ахмед Доган е най-успешният проект на ДС.

Зам.-председателят на партията Лютви Местан изрично подчерта, че създаването на комисията не се налага заради евентуални съмнения вътре в партията, но ако се стигне до такава проверка, тя щяла да отговори на различни обвинения, включително и от вече бивши членове на ДПС.

По думите му ДПС е най-успешният политически проект, без който не би мислим нито безкръвният преход, нито евроатлантическото членство на страната ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

BGTR

преди 13 години

До `132`, ти защо не остана да живееш в БГ, а си тръгнал акъл да ни даваш.Стой си там на *** и не се меси в нашите вътрешни работи...

121

tur4in

преди 13 години

vijte kakvo az sam tur4in no mrazq tozi kASIM--DAL lie vzel lie---az neznam--no te sa sramota z a turskiq narod----koy e tozi Axmed Dogan varnenski tatar....nie istinskite turci i balgari sme priqteli--slojete na edna strana yuzeirovi na drugata strana bolniq Sider--i na dr strana tatara ..tova s anay glupavite xora na BG...Ako nqkoy s einteresuva 6te mu dam vsi4ki koordinati...az jiveq vva istanbul....i polovinata BG mi idva na gosti-qdem piem i s evra6ta xorata..

120

BG turk

преди 13 години

До `eu" , 700 хиляди човека които са гласували за ДПС кво да ги правим ? И тях ли да си ги вземем ? Ако си ги вземем и тях в БГ ще останат 2 милиона българи и 3 милиона ***, ще бъдете `истински` европейци само че държавата ще се казва не България а Мангалия....Плитък бетониран мозък си ти "eu"...

fallback